Vijest

Uložena žalba na oslobađajuću presudu za silovanje u Vlasenici

29. Septembra 2021.13:04
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Milenko Gojgolović oslobođen krivice da je u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu.

This post is also available in: English


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Žalba je izjavljena Vrhovnom sudu Republike Srpske zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, navodi se na službenoj stranici Okružnog javnog tužilaštva.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepenom presudom oslobodio je Milenka Gojgolovića optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao i nečovječno postupao prema zatočenici logora “Sušica” u Vlasenici. Prema optužnici, on je bio pripadnik Teritorijalne odbrane Vlasenica, kasnije Vlaseničke lake pješadijske brigade pri Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS).

Miodrag Stojanović, Gojgolovićev branilac, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da do ovoga trenutka nije dobio tužiočevu žalbu.

“Ali ću je sigurno dobiti ovih dana i mi ćemo dati odgovor na žalbu i tražiti da drugostepeni sud odbije tu žalbu koja je neosnovana i potvrdi prvostepenu presudu”, naveo je Stojanović.

Stojanović je ranije za BIRN BiH kazao da je njegov branjenik Gojgolović prvostepenom presudom oslobođen usljed nedostatka dokaza.

Tužilaštvo BiH je 2019. godine podiglo optužnicu protiv Gojgolovića, a potom je ovaj predmet prebačen na Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje mu se i sudilo.

Aida Trepanić


This post is also available in: English