Vijesti


Zijad Mutap i drugi Mutap i ostali: Na početku suđenja Tužilaštvo uvjereno u dokaze – Odbrane već spremne da traže oslobađanje 7. Oktobra 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je 88 svjedoka i 12 vještaka na početku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima, optuženim da su kao organizovana grupa prikrivali dokaze u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. godine.
Optužnica za zloupotrebe protiv direktora i profesora Srednje saobraćajne škole u Tuzli 7. Oktobra 2021. Vijest Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu koja direktora tuzlanske Mješovite srednje saobraćajne škole Jasenka Smajića te profesore Omera Delalića i Adisu Mehić tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdili su iz Kantonalnog tužilaštva.
Uhapšene dvije osobe u Banjaluci i Doboju zbog zloupotreba pri javnim nabavkama tokom pandemije 6. Oktobra 2021. Vijest Republičko javno tužilaštvo u Banjaluci potvrdilo je da su u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeni direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić i direktor firme A.R.M.S. sistemi Vladimir Vuletić zbog sumnji da su počinili zloupotrebu prilikom javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa.
Novalić i ostali: Raspitivali se o mogućnosti raskida ugovora 6. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je donesena odluka o izdvajanju sredstava i dopremanju respiratora, kao i o kasnijem ispitivanju mogućnosti za raskid ugovora.
Počelo suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti 6. Oktobra 2021. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Toniju Bašiću, koji je optužen da je tokom 2020. godine u više navrata javno podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i prijetnje spram LGBT populacije.
Poziv za imenovanje Nadzornog tijela za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina 6. Oktobra 2021. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je pozvala Vijeće ministara da bez daljnjeg odlaganja imenuje Nadzorno tijelo za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Sutra počinje suđenje sutkinji Okružnog suda u Prijedoru: Optužena za pribavljanje koristi sestri advokatici 6. Oktobra 2021. Vijest Suđenje Dreni Marin, sutkinji Okružnog suda u Prijedoru koja se tereti za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanje pribavljanja koristi svojoj sestri, počet će sutra u Okružnom sudu u Banjoj Luci, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Mihajlović: Koverta nije oduzeta jer je bila prazna 6. Oktobra 2021. Suđenje Na obnovljenom suđenju Boži Mihajloviću pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedoci Kantonalnog tužilaštva su potvrdili da su izvršili pretres stana u kojem su privremeno oduzeli više hiljada konvertibilnih maraka i eura, nakon čega su sačinili zapisnik i fotodokumentaciju pretresa.
Jahja Vuković Jahja Vuković oslobođen optužbe za ratovanje u Siriji 5. Oktobra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Jahju Vukovića optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji.
Poruke mira na izložbi u Prijedoru kao motivacija mladim aktivistkinjama: “Mali koraci čine jedan krupni” 4. Oktobra 2021. Vijest Učesnice i organizatorice izložbe “Mir sa ženskim licem”, koja će sutra biti otvorena u Pozorištu Prijedor, nadaju se kako će ova izložba biti motiv građankama i građanima, pogotovo onim mlađim, da prate staze aktivizma u cilju jačanja i promocije mira u svojim lokalnim zajednicama.