Presuda Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji 5. listopada

30. Septembra 2021.16:09
Presuda Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji bit će izrečena 5. listopada, nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo da se optuženi proglasi krivim, dok je Obrana zatražila da se oslobodi.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužitelj Ćazim Hasanović smatra da su priloženi materijalni dokazi te da su iskazi svjedoka u ovom slučaju dokazali da je optuženi bio član jedinice “Al-Nusra Front” i “Džabhat al-Nusra” koja je proglašena terorističkom organizacijom.

“Vještačenjem mobitela, odnosno videa i fotografija nađenih u telefonu otpuženog Vukovića podsjećaju na opis mjesta boravka na koji je podsjetila svjedokinja ‘A’ i vidljivo je da je mobitel bio korisnik sirijskih operatera”, naveo je tužitelj.

Dodao je kako je, tijekom ispitivanja, svjedokinja “A” opisala da je vidjela optuženog naoružanog u dijelu Sirije koji je bio pod kontrolom jedinice “Al-Nusra Front” i “Džabhat al-Nusra”, gdje je i sama živjela, te da je s njenim mužem išao na stražu.

“Ovaj predmet se izdvaja u činjenici da je optuženi u ovom predmetu kao maloljetnik otputovao u Siriju”, kazao je tužitelj, napominjući da je ova činjenica, zajedno s dobrovoljnim dolaskom u BiH, olakšavajuća okolnost u ovom predmetu.

Dodao je kako optuženi do sada nije imao sukoba sa zakonom.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predlaže da se optuženi Jahja Vuković oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom”, istakao je tužitelj.

Obrana je u završnom izlaganju navela da je optuženi napušten od roditelja s pet godina, potom mu je preminuo djed s kojim je živio do svoje desete godine, nakon čega je doputovao u Njemačku kod svoga oca koji je otišao u Siriju. Ističu da je naknadno, kao maloljetnik, napustio Njemačku i doputovao u Siriju sa svojom maćehom.

“Povela je tada četrnaestogodišnjeg, maloljetnog Jahju Vukovića s obrazloženjem da tada vidi oca”, naveo je advokat Senad Dupovac, obrazlažući da je maćeha optuženog prethodno dva puta odlazila u posjet svom mužu u Siriju.

Dodao je da je s 15 godina optuženi izgubio oca i da mu se maćeha preudala te je optuženi ostao sam, počeo raditi na tržnici u Siriji i učiti strane jezike. Dupovac je rekao da je Vuković kao maloljetnik bio “nezanimljiv” u Siriji.

Prema riječima Dupovca, svjedokinja “A” svaki svoj iskaz bazirala je na pričama svog muža te da nije bila očevidac događaja o kojima se pričalo tijekom ročišta, te da se na osnovu posrednog svjedočenja ne može donijeti osuđujuća odluka.

“Jahja Vuković nije počinio kazneno djelo organizovanja terorističke skupine (…) očekujem da ćete uvažiti te osloboditi Jahju Vukovića”, rekao je Dupovac, tražeći oslobađajuću presudu.

Obrana je dodala da ukoliko se Sudsko vijeće odluči proglasiti optuženog krivim razmotri mogućnost određivanja kazne zatvora u trajanju jedne godine, da se vrijeme pritvora od pet mjeseci prihvati kao dio služenja zatvorske kazne te da se preostalih sedam mjeseci odredi za rad za opće dobro.

Teo Zorić