Vijesti


Podnesena žalba na odluku o smjeni Gordane Tadić 4. Oktobra 2021. Vijest Punomoćnik Gordane Tadić uputio je žalbu na odluku Drugostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom se ona s pozicije glavne državne tužiteljice premješta na mjesto tužiteljice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novalić i ostali: Oznaka hitnosti na rješavanju zahtjeva “Srebrene maline” 1. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, nastavljeno je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji su govorili kako je firma “Srebrena malina” po ubrzanoj proceduri upisana u registar veletrgovaca i dobila dozvolu za uvoz respiratora.
Počelo suđenje Fatmiru Alispahiću zbog izazivanja mržnje 1. Oktobra 2021. Vijest Čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka počelo je suđenje Fatmiru Alispahiću zbog izazivanja mržnje prema migrantima, kao i između konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
Iduće sedmice završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici i zločine u Prijedoru 1. Oktobra 2021. Vijest U Državnom sudu naredne sedmice je planirano da sa završnim riječima započne Odbrana Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića, koje optužnica tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Potvrđena optužnica protiv policijskih službenika MUP-a HNŽ-a 1. Oktobra 2021. Općinski sud u Mostaru je potvrdio optužnicu Županijskog tužiteljstva protiv policijskih službenika Jusufa Penave iz Čapljine i Armina Vrače iz Mostara zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda pri privođenju.
Zatraženo razrješenje dužnosti sutkinje Osnovnog suda u Sokocu 1. Oktobra 2021. Ured stegovnog tužitelja (UST) zatražio je u završnoj riječi da sutkinja Osnovnog suda u Sokocu Ankica Milović bude razriješena dužnosti zbog više slučajeva kašnjenja izrade presude, dok je njen zastupnik zatražio da se tužba odbije.
Banjalučki sud odbio potvrditi optužnicu protiv pripadnika MUP-a RS-a 1. Oktobra 2021. Vijest Osnovni sud u Banjaluci odbio je da potvrdi optužnicu koju je protiv četiri policajca banjalučke Policijske uprave podiglo Okružno tužilaštvo zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja prilikom hapšenja Brune Batinića na skupu grupe “Pravda za Davida” u junu 2019. godine.
Zatraženo izricanje disciplinskih mjera za tužioca Neđu Đurića 1. Oktobra 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je na glavnoj raspravi u postupku koji se vodi protiv Neđe Đurića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, zatražio da mu se izreknu adekvatne mjere zbog propuštanja da zatraži svoje izuzeće od postupanja po predmetima gdje je postojao sukob interesa.
Vladimir Špoljarić oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje 1. Oktobra 2021. Suđenje Sud BiH je suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića oslobodio optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice.
VSTV još uvijek bez stava o medijskim istupima nosilaca pravosudnih funkcija 30. Septembra 2021. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nakon diskusije o tome kako će sudije i tužioci istupati u javnosti – u kojoj su iznijeli različita mišljenja – nisu mogli donijeti odluku, te je ova tačka koja je suštinska za donošenje komunikacijske strategije VSTV-a prebačena za iduću sjednicu.