Vijest

Iduće sedmice završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici i zločine u Prijedoru

1. Oktobra 2021.17:31
U Državnom sudu naredne sedmice je planirano da sa završnim riječima započne Odbrana Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića, koje optužnica tereti za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), Pantić komandir Prve čete PJP-a, a na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca. Završne riječi će početi u ponedeljak, 4. oktobra.

Tri dana kasnije, odnosno 7. oktobra, planirano je okončanje završnih riječi Odbrane na suđenju Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću koji su optuženi da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik na području Prijedora odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti i da su potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Izricanje presude Jahji Vukoviću, optuženom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, odnosno da je 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama skupine “Al-Nusra Front”, planirano je za 5. oktobar.

Početak suđenja Toniju Bašiću kojeg optužnica tereti za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odnosno da je podržavao politički teror i ubistvo Jevreja i političara, te upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je planiran za 6. septembar.

Dan kasnije je zakazan početak suđenja Zijadu Mutapu, njegovoj kćerci Alisi Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, optuženima za organizovani kriminal u vezi sa prikrivanjem dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine u Mostaru, Vlasenici, Brčkom, Teočaku, Milićima, Lukavcu, Foči, Rudom, Vitezu i Sarajevu.

 

Haris Rovčanin