Suđenje

Vladimir Špoljarić oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje

1. Oktobra 2021.11:01
Sud BiH je suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića oslobodio optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice.

Vladimir Špoljarić. Foto: BIRN BiH

Sud je u prvostepenoj presudi zaključio da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Sudija Mirsad Strika obrazložio je pojedine tačke optužnice, navodeći da izvedeni dokazi dopuštaju sumnju i da za neke radnje nema drugih dokaza osim tvrdnji oštećene.

On je naveo da za tačku optužnice koja tereti Špoljarića da je oštećenu uznemiravao porukama “poželio sam te”, “hvala ti što postojiš” i slično, Tužilaštvo nije ponudilo nikakve dokaze osim izjave oštećene.

Za navode optužnice o uznemiravanju oštećene šoljama s njenom slikom koje joj je poklonio optuženi, Strika je naveo da su se čule i suprotne tvrdnje, da je oštećena pila čaj iz tih šolja i da se smijala. Dodao je da nisu mogle biti pouzdano utvrđene okolnosti upisivanja u rokovnik poruke “volim te”.

Prema prvostepenoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazelju u svoj kabinet i pokušavao da je poljubi i zagrli, te izjavljivao da želi da se brine o njoj, uprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati, jer je on čovjek s “vezama”.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Špoljarić je ranije oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u vezi sa ovim slučajem.

    Marija Taušan