Vijest

Zatraženo izricanje disciplinskih mjera za tužioca Neđu Đurića

1. Oktobra 2021.14:59
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je na glavnoj raspravi u postupku koji se vodi protiv Neđe Đurića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, zatražio da mu se izreknu adekvatne mjere zbog propuštanja da zatraži svoje izuzeće od postupanja po predmetima gdje je postojao sukob interesa.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Na prijedlog tuženog Đurića, u svojstvu svjedoka saslušana je Željka Radović, glavna tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Ona je objasnila da je Slaviša Cvijić 2018. godine podnio zahtjev za izuzeće tužioca Đurića iz svih predmeta u kojima je on [Cvijić] bio i da je, prema tada važećem zakonu, kolegij tužilaca donosio odluku o izuzeću.

Na upit Đurića da li se tužiteljica Radović može izjasniti iz kojih razloga je Slaviša Cvijić tražio njegovo izuzeće, ona je odgovorila da je razlog bio taj što je on u konkretnom predmetu sa oštećenim Dušomirom Cvijićem u srodstvu po tazbini.

Radović je potvrdila da Slaviša Cvijić nije priložio nijedan dokaz za Đurićevu pristrasnost osim tvrdnje o rodbinskoj vezi.

“Tužilac je u svom izjašnjenju pismeno naveo da ne postoji razlog za njegovo izuzeće, i to sam iznijela pred kolegijem”, prisjetila se Radović, dodavši da se Đurić tada izjasnio da nije u srodstvu sa Dušomirom Cvijićem, nego s njegovom suprugom.

Odgovarajući na pitanja UDT-a, Radović je objasnila da je odluku o izuzeću kolegij donio jednoglasno.

U nastavku rasprave, tužilac Đurić je pokušao predočiti fotografije kao materijalne dokaze, što mu je odbijeno jer ih nije predložio u toku pripremnog ročišta.

UDT je 11. juna 2021. godine podnio disciplinsku tužbu protiv Neđe Đurića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, zbog disciplinskog prekršaja “propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa”.

Zahtjev za izuzeće Đurića tražio je Slaviša Cvijić, kao stranka u postupku. Đurić je nakon toga izuzet iz ovog predmeta, a drugi tužilac je potom podnio prijedlog za povlačenje tužbe protiv Cvijića, a Osnovni sud u Tesliću je uvažio ovaj prijedlog.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac izveo je materijalne dokaze, među kojima se, između ostalog, nalazi popis predmeta iz CMS-a iz kojeg se mogu vidjeti svi predmeti, naredba o provođenju istrage, optužnica, rješenje o potvrđivanju optužnice, prijedlog za povlačenje optužnice i rješenje Osnovnog suda u Tesliću kojim se odobrava povlačenje optužnice.

Đurić se, izjašnjavajući se o materijalnim dokazima UDT-a, u cijelosti usprotivio ovim dokazima i rekao da ne vidi nijedan utemeljen dokaz, ni svoju pristrasnost.

Nakon što je okončan dokazni postupak, tužilac Baćevac je u završnoj riječi kazao da su protiv tuženog Đurića ranije vođena tri disciplinska postupka – 2004., 2012. i 2019. godine – zbog nemarnog odnosa prema radu i propuštanja da traži svoje izuzeće.

Baćevac je naglasio da je Đurić u ovom predmetu postupao do odluke kolegija o njegovom izuzeću te s obzirom da je on i podigao optužnicu, ista je morala biti povučena.

“UDT predlaže da se utvrdi odgovornost tuženog za disciplinski prekršaj te izreknu adekvatne disciplinske mjere”, rekao je Baćevac.

Đurić je tokom iznošenja svoje završne riječi objasnio da je u daljem srodstvu sa suprugom Dušomira Cvijića i da nije ni znao “za koga se udala njegova rodica”, te je kazao da s njim nije ni u kakvom odnosu niti se međusobno posjećuju.

“Osim što ne postoje zakonski razlozi za moje izuzeće, ni [Slaviša] Cvijić nije imao nijedan valjan argument koji se odnosi na moju pristrasnost”, istakao je Đurić te dodao da ni kolegij nije dao valjano objašnjenje koji su to razlozi koji izazivaju sumnju u njegovu pristrasnost.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije će biti izrečena u zakonskom roku.

Aida Trepanić