Vijest

Počelo suđenje Fatmiru Alispahiću zbog izazivanja mržnje

1. Oktobra 2021.17:43
Čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka počelo je suđenje Fatmiru Alispahiću zbog izazivanja mržnje prema migrantima, kao i između konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.


Fatmir Alispahić ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Čitajući optužnicu, tužilac Kasim Halilčević je kazao da se navodi optužnice odnose na 14 objava tekstova ili prenošenja tekstova s drugih medija, u kojima je Alispahić kontinuirano objavljivao navode koji raspiruju mržnju prema migrantima i među konstitutivnim narodima u BiH.

“Dakle, deportacija, ili u njihove zemlje porijekla, ili ma gdje drugo. Ostanak u našoj zemlji ne dolazi u obzir. Zato budite neljubazni, agresivni, nasilni, ne dajte im u svoje čaršije, tjerajte ih riječima, tjerajte ih silom, stavite im do znanja da moraju čim prije napustiti našu zemlju, progon migranata nema alternativu, ili mi ili oni”, pročitao je Halilčević dio teksta čitajući optužnicu.

Alispahiću se na teret stavlja da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Optuženi Alispahić je rekao kako tvrdnja da je on urednik spomenutog portala nije tačna i da mediji šire dezinformacije.

“Ja sam administativni kontakt na ovom portalu”, kazao je Alispahić.

Alispahić je optužen da je navedena djela počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako navodi tužilac, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagovala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Svjedokinja Tužilaštva BiH Maida Bahto-Kestendžić ispred Vijeća za štampu i online medije u BiH rekla je kako je Vijeće tokom 2019. i 2020. godine primilo devet prijava za objave na portalu Antimigrant, a koje ukazuju na raspirivanje mržnje, zbog čega je zasjedala njihova žalbena komisija.

“U oba slučaja komisija je utvrdila da je u pitanju drastično kršenje Kodeksa za štampu i online medije i da je u pitanju izazivanje i širenje mržnje”, kazala je Bahto-Kestendžić objašnjavajući odluku komisije.

Ona je kazala da je Vijeće u decembru 2019. godine podnijelo i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog istih navoda, a da je nakon njih to isto uradila i Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH.

Na pitanje branioca Mensura Radončića zbog čega su prijavili Antimigrant s prenesenom objavom s drugog medija, a ne i taj drugi medij, Bahto Kestendžić je kazala da je Antimigrant taj koji je prekršio kodekst kojim se oni vode.

“U pitanju je manipulacija naslovom, u ovom slučaju na ovom portalu je prenesen tekst uz izmijenjen naslov”, pojasnila je ona.

Suđenje će se nastaviti 8. oktobra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Azra Husarić Omerović