Vijesti


Grupa građana u kalesijskoj školi želi postaviti Cvijet Srebrenice 25. Oktobra 2021. Vijest Jedna neformalna grupa građana u osnovnoj školi nadomak Kalesije želi postaviti Cvijet Srebrenice kako bi očuvali sjećanje na žrtve genocida. Njihov zahtjev još uvijek nije odobren jer škola tvrdi da nisu ispoštovane procedure.
Mahmut Švraka Potvrđena prvostepena disciplinska odluka protiv Mahmuta Švrake 25. Oktobra 2021. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je mjeru smanjenja plate od deset posto na tri mjeseca Mahmutu Švraki, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i bivšem članu Vijeća.
Fatmir Alispahić svjedočio u svoju korist 22. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju Fatmiru Alispahiću, optuženom za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, optuženi je tokom svjedočenja kazao kako je portal Antimigrant služio za informisanje o migrantskoj krizi na području Bosne i Hercegovine.
Preživjeli i porodice žrtava obilježavaju 28. godišnjicu zločina u Stupnom Dolu 22. Oktobra 2021. Vijest Oktobar za preživjele stanovnike Stupnog Dola, u kojem su pripadnici jedinica “Apostoli” i “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 23. oktobra 1993. godine ubili 38 osoba a neke od njih žive zapalili, budi loše uspomene i vraća sjećanja. Nakon što su joj oca ubili pred njenim očima a nju silovali, sagovornica Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da ni skoro tri decenije od zločina nije pronašla smiraj.
Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Vlasenici 22. Oktobra 2021. Vijest Na Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu za ratne zločine u Vlasenici.
Novalić i ostali: Pritisci na Vladu da riješi probleme uzrokovane pandemijom 22. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Edita Kalajdžić izjavila je da je nakon izbijanja pandemije bio značajno otežan rad Vlade Federacije i da je ova institucija bila izložena pritiscima da pomogne.
“Ceste Federacije” nabavljaju automobil od 68.000 maraka 22. Oktobra 2021. Vijest Javno preduzeće (JU) “Ceste Federacije BiH” objavilo je javni poziv za nabavku četiri vozila u ukupnoj vrijednosti od 158.000 KM. U dijelu ove nabavke, za putničko vozilo se izdvaja 68.000 KM bez PDV-a.
Eksumacija grobnice Pronađeni posmrtni ostaci na području Rogatice 22. Oktobra 2021. Vijest Prilikom ekshumacije na lokalitetu Pribošijevići (općina Rogatica) pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, tačnije porodici koja je nestala u ljeto 1992. godine na ovom području, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Ukinuta prvostepena osuđujuća presuda Sadiku Ahmetoviću 22. Oktobra 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je bivši državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Mektić i ostali: Prvi svjedoci Odbrane 4. novembra 21. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, dogovoreno je da će prvi svjedoci Odbrane biti saslušani 4. novembra.