Suđenje

Novalić i ostali: Pritisci na Vladu da riješi probleme uzrokovane pandemijom

22. Oktobra 2021.16:59
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Edita Kalajdžić izjavila je da je nakon izbijanja pandemije bio značajno otežan rad Vlade Federacije i da je ova institucija bila izložena pritiscima da pomogne.


Edita Kalajdžić. Foto: BIRN BiH

Kalajdžić, koja je sekretar Vlade Federacije, odgovarajući na pitanja Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića potvrdila je da je Vlada bila pod pritiskom medicinskih ustanova, kao i načelnika opština i kantona da riješi probleme u vezi sa pandemijom.

Svjedokinja je tokom svjedočenja više puta ponovila da je u početku povjerovala da su izvještaji o lošoj nabavci respiratora tačni, ali da se kasnije uvjerila da to baš nije tako.

“Shvatila sam da je to medijski spin”, kazala je Kalajdžić.

Prema dokumentaciji koju je predočila braniteljica Vasvija Vidović, u zaključcima sa sjednice od 31. januara prošle godine Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da informiše Vladu o potrebi nabavke respiratora. Predočena je i odluka Vlade od 12. marta kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) odobrava korištenje sredstava iznad iznosa planiranih budžetom.

Odbrana je prezentovala i zaključke sa sjednice održane 16. marta na kojoj je proglašeno stanje nesreće, te prenesene nadležnosti na Federalni štab civilne zaštite i data saglasnost zdravstvenim ustanovama da mogu provesti hitni postupak nabavke sredstava i opreme.

Kalajdžić je potvrdila da je Vlada usvojila odluku kojom je broj članova Štaba smanjen, složivši se da je sa 21 članom to tijelo bilo preglomazno i da su u njemu bili oni koji nisu direktno vezani za provođenje mjera.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Braniteljica je predočila i odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve za nabavku medicinskih sredstava, čiji je izvjestilac bila Miličević. Svjedokinja je potvrdila da je ova odluka dobila pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

Kalajdžić je rekla da nije neuobičajeno da se u ovakvim odlukama ne precizira koja će se konkretno oprema nabaviti i da to nije ni propisano.

Svjedokinja je objasnila da se dokumenti za sjednice objavljuju na e-portalu i da ih mogu vidjeti svi ministri, kao i druge ovlaštene osobe. Rekla je da je u slučaju izmjene nekog od dokumenata to vidljivo na e-portalu.

Odbrana Miličević svjedokinju je pitala u vezi sa vlastitim tvrdnjama da je u informaciji dostavljenoj Vladi dodata rečenica o nabavci respiratora. Braniteljica Senka Nožica kazala je da je na jednom od dokumenata na e-portalu došlo do izmjene 30. aprila, 21 dan nakon razmatranja informacije. Kalajdžić je rekla da se to nije moglo desiti, na što joj je Nožica kazala da se o tome može sama uvjeriti.

Odbrana Novalića namjeravala je svjedokinju ispitivati o njenim ranijim dopisima u kojima je navela da je neko koristio njen telefon koji joj je oduzet tokom istrage, ali predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović to nije dozvolila, navodeći da je telefon vještačen prije potvrđivanja optužnice.

Tužilac Mirza Hukeljić ova pitanja ocijenio je zlonamjernim, na što mu je Begović kazala da je to mogao spriječiti kada mu je Vijeće sugerisalo da provjeri navode. Hukeljić je rekao da je Tužilaštvo otvorilo istragu po ovom pitanju zbog pomoći učiniocu nakon krivičnog djela.

Kalajdžić je kazala da je njen broj korišten i u vrijeme istrage i nakon što je počelo suđenje, te da je jedne prilike kod koleginice lično vidjela da je pozivaju sa njenog broja.

Prije saslušanja svjedokinje sudija Branko Perić izvinio se tužiocu Hukeljiću, navodeći da je na ročištu 15. oktobra neprimjereno komunicirao s njim dok je ispitivao svjedoka.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

 

Marija Taušan