Vijest

Ukinuta prvostepena osuđujuća presuda Sadiku Ahmetoviću

22. Oktobra 2021.14:58
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je bivši državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sadik Ahmetović. Foto: N1

Kako je za BIRN BiH kazala Ahmetovićeva advokatica Senka Nožica, Apelaciono vijeće je utvrdilo da postoji bitna povreda krivičnog postupka.

“Sud je utvrdio da postoji bitna povreda krivičnog postupka koja za sobom povlači obavezno ukidanje presude. Druge žalbene navode Sud nije razmatrao, a cijenit će ih prilikom donošenja konačne odluke”, rekla je Nožica za BIRN BiH.

Ahmetović je prvostepenom presudom proglašen krivim što je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je tako budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Prema prvostepenoj presudi, Bektić je bio dužan uplatiti iznos od 7.414 KM u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, dok je Ahmetović bio obavezan da nadoknadi troškove sudskog postupka.

Ahmetovićeva Odbrana je tražila oslobađanje od optužbi ili ponavljanje postupka, dok je Tužilaštvo tražilo da se kazna poveća.

Bektićev advokat Dejan Vračić kazao je da će se nova odluka donositi pred Apelacionim vijećem.

“Održat će se pretres pred Apelacionim vijećem na kojem će se uzeti u obzir žalbeni navodi. Ukoliko bude postojala potreba, izvodit će se novi dokazi. Nakon toga će Apelaciono vijeće donijeti odluku u ovoj stvari”, rekao je Vračić.

 

Irvin Pekmez