Vijest

Potvrđena prvostepena disciplinska odluka protiv Mahmuta Švrake

25. Oktobra 2021.15:16
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je mjeru smanjenja plate od deset posto na tri mjeseca Mahmutu Švraki, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i bivšem članu Vijeća.

Mahmut Švraka
Mahmut Švraka. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju VSTV-a, donesena je odluka kojom se odbija kao neosnovana žalba Mahmuta Švrake i potvrđuje Odluka Prvostepene disciplinske komisije za tužioce od 3. jula 2021. godine.

Disciplinski postupak protiv Švrake se vodio zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju, odnosno za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Mahmut Švraka je 2014. godine prvi put izabran za člana VSTV-a. Odlukom Kolegija tužilaca Republičkog tužilaštva Republike Srpske reizabran je na ovu funkciju u septembru 2017., a mandat mu se završio u septembru ove godine.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Protiv ove odluke može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini.

Nermina Kuloglija-Zolj