Vijest

Do kraja godine tužilačka odluka o prijavi zviždača UIO Emira Mešića

1. Novembra 2021.15:12
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će do kraja godine donijeti tužilačku odluku po prijavi Emira Mešića podnesenoj prije gotovo tri godine za sumnju u korupciju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).


Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog tužilaštva su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je postupajući tužilac obavijestio vršioca dužnosti glavnog tužioca da će najkasnije do 31. decembra ove godine donijeti tužilačku odluku u predmetu koji se odnosi na prijavu nepravilnosti u Upravi za indirektno oporezivanje koju je podnio zaštićeni prijavitelj korupcije Emir Mešić.

Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva, u intervjuu za BIRN BiH je rekao da mu nisu bile poznate informacije o ovome predmetu, ali je kazao kako će provjeriti o čemu se radi. Nakon intervjua i upita, iz Tužilaštva su BIRN-u BiH odgovorili da će najkasnije do kraja godine biti donesena odluka o Mešićevoj prijavi.

Mešić je javno govorio o svojoj prijavi u istraživanju BIRN-a BiH godinu dana nakon što ju je podnio i nakon što ga niko iz Tužilaštva nije ispitao. Gotovo godinu i po od objave istraživanja i skoro tri od kada se obratio Tužilaštvu, Mešić kaže kako je uvijek očekivao da će postupanje tužilaca promijeniti stvari.

“Samo se nadam da će se situacija promijeniti nabolje”, kaže Mešić.

On je kao uposlenik UIO-a 2019. godine podnio prijavu u vezi sa desetinama miliona maraka za parking kamiona na carinskim terminalima koje odlaze privatnim kompanijama, kada je i dobio status zaštićenog prijavitelja korupcije od Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije (APIK).

Ovaj status mu je, u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, trebao pružiti zaštitu od materijalnog, krivičnog ili disciplinskog progona. Dok se Tužilaštvo skoro tri godine bavilo njegovom prijavom, protiv Mešića su pokretani disciplinski postupci, zbog javnog istupanja u medijima te zbog navodnih propusta u radu od prije tri godine.

Iz Transparency Internationala u BiH (TI BiH), organizacije koja pruža podršku Mešiću, ranije su za BIRN BiH rekli kako je njegov slučaj školski primjer odmazde koju trpi lice koje prijavi korupciju.

“Protiv njega su bili pokrenuti disciplinski postupci za neke disciplinske prekršaje tek nakon što je prijavio korupciju”, kazao je Uglješa Vuković iz Transparencyja.

Zbog nedovoljne zaštite tokom ovog postupka, Mešić je rekao da će on i njegova pravna zastupnica pokrenuti postupak protiv Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije.

 

Nermina Kuloglija-Zolj