Vijest

Na području Skender-Vakufa pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz proteklog rata

3. Novembra 2021.12:28
Na lokalitetu Duboki potok u Skender-Vakufu/Kneževu u toku je ekshumacija, prilikom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Eksumacija grobnice Kalinovik Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić kaže da je ekshumacija počela u ranim jutarnjim satima, nakon što su prošle sedmice uočeni posmrtni ljudski ostaci.

“Do kraja dana će se nastaviti ekshumacija, a za sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata”, kaže Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Fazlić dodaje kako je na ovom istom lokalitetu prošle godine u septembru izvršena ekshumacija i tada su pronađeni posmrtni ostaci dvije žrtve, za koje se prilikom DNK analize utvrdilo da pripadaju osobama bošnjačke nacionalnosti koje su na tom području stradale 1992. godine.

Ekshumacija u Dubokom potoku provodi se po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, iz kojeg navode da se odvija na izuzetno nepristupačnom planinskom terenu.

“Zbog složenosti terena, na ekshumaciji je zatražena i asistencija alpinističkih policijskih timova”, stoji u saopćenju iz Tužilaštva, u kojem se navodi da se traga za posmrtnim ostacima žrtava s područja Kotor-Varoši.

Pronađeni posmrtni ostaci, prema Tužilaštvu, bit će upućeni u proceduru daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Lamija Grebo