Vijest

Zoran Tegeltija nije platio novčanu kaznu zbog nepostupanja po odluci suda

1. Novembra 2021.13:38
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija nije u roku platio novčanu kaznu od 500 KM koju mu je Općinski sud u Sarajevu izrekao zbog nepostupanja po ranijoj odluci suda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Zoran Tegeltija. Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tegeltija je kažnjen zbog nepostupanja po zaključku Općinskog suda u Sarajevu od 10. maja 2021. godine, po kojem je Vijeće ministara BiH u roku od 15 dana trebalo vratiti na posao šest osoba kojima je oštećen rodnopravni status.

Iz Općinskog suda u Sarajevu su na upit BIRN-a BiH potvrdili da Tegeltija nije platio kaznu i da je na rješenje Suda o kazni uložio prigovor putem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i putem zakonskog zastupnika, Pravobranilaštva BiH.

BIRN BiH je ranije pisao o slučaju Zinete Altumbabić, koja dvije decenije čeka na rješavanje svog problema zbog kojeg je bez posla, ali i mogućnosti da se zaposli. Osim nje, Vijeće ministara je bilo dužno riješiti radnopravni problem i tužitelja Adnana Abdagića, Abdulaha Kabaša, Zelihe Mahović, Ive Novak i Derviša Sedića.

Do danas nije riješen njen radnopravni status, potvrdili su iz Suda i dodali kako je Tegeltija zbog toga kažnjen.

Zbog promjena nadležnosti između državnih i entitetskih institucija nakon rata BiH, Altumbabić je izgubila pravo na rad, ali bez uručenog otkaza, zbog čega je i dvije decenije nakon toga bez posla i mogućnosti da ga nađe. Ona je 2004. godine tužila državu BiH i dobila presudu, ali do njenog izvršenja do danas nije došlo.

Vijeće ministara je na sjednici u julu ove godine zadužilo Pravobranilaštvo BiH da im dostavi detaljnu informaciju o preduzimanju radnji iz svoje nadležnosti u postupku po tužbi i samom izvršnom postupku u konkretnom predmetu, te predloži zaključke.

“Zadužuje se Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da, u saradnji s Pravobranilaštvom BiH, nastavi daljnju korespondenciju i postupanje po predmetnom sudskom postupku”, stoji u zaključku Vijeća ministara.

Oni su time zadužili Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH da ovaj zaključak proslijedi Općinskom sudu u Sarajevu radi upoznavanja, a kako je to u ranijem rješenju ovog suda navedeno.

Tri mjeseca nakon ovoga, problem zbog kojeg je Altumbabić, zajedno s drugim bivšim zaposlenicima, tužila državu BiH nije riješen, zbog čega ona već 23. godinu nema zaposlenje niti mogućnost da se zaposli.

    Azra Husarić Omerović