Vijest

Marš mira za nastradale iz Kotor-Varoši: U jednom danu nestala 161 osoba

2. Novembra 2021.15:44
Kako bi odali počast svim nastradalim iz Kotor-Varoši u novembru 1992. godine, oko stotinu učesnika jučer je iz Karaule kod Travnika krenulo na trodnevni Marš mira “Tihi hod za veliku bol”.


Učesnici Marša mira. Foto: Munevera Avdić

Munevera Avdić, predsjednica Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba “Vrbanja” Kotor-Varoš, kaže da se Maršom mira želi skrenuti pažnja nadležnih institucija koje bi trebale privesti pred lice pravde odgovorne za zločine počinjene u novembru 1992. godine.

“Maršom mira želi se i poručiti da se nastradali nikad neće zaboraviti, da će to prerasti u tradiciju, da ćemo se uvijek bar na taj način sjećati naših svih koji su izgubili živote ‘92. godine, koji su išli tim putem, i za koje se ne zna ništa, ni gdje su ni šta su, do današnjeg dana”, kaže Avdić.

Prema podacima udruženja, 3. novembra 1992. godine je zarobljena 161 osoba s područja općine Kotor-Varoš.

“U Osnovnoj školi ‘Grabovica’ zadnji put su viđeni. I od tada se gubi svaki trag”, kaže Avdić, dodajući da se traga za 175 osoba koje su od 1. do 3. novembra išle putem kao i učesnici marša, dok porodice ukupno tragaju za 275 nestalih osoba s područja Kotor-Varoši.

“Mi smo učesnike ispratili jučer. Bilo ih je negdje oko stotinjak, s tim da se učesnici marša još uvijek pridružuju. Pretpostavlja se da će ih biti oko stotinu”, kaže Avdić i dodaje da je ovo deseti po redu Marš mira koji je krenuo iz Karaule kod Travnika, s krajnom lokacijom u Večićima, u općini Kotor-Varoš.

U mjestu Večići u srijedu u 12 sati počinje manifestacija i program koji će biti posvećen nestalim osobama.

Za zločine počinjene na području Kotor-Varoši do sada su pred Sudom BiH za ratni zločin osuđeni Bosiljko i Ostoja Marković na deset, odnosno 11 godina zatvora. Za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Kotor-Varoši osuđeni su na po sedam godina pred Državnim sudom i Ljubiša Vranješ i Mladen Milić.

Pred Sudom BiH se za zločine počinjene u Kotor-Varoši vode postupci protiv Save Tepića, Ilije Kurušića, Duška Vujičića i Duška Maksimovića. Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš, Vujičić i Maksimović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Predmeti protiv Radojka Keverovića i Dragoslava Bojića, koji su bili optuženi zajedno s Tepićem, u fazi su mirovanja zbog njihovog zdravstvenog stanja.

Pred Državnim sudom se vode postupci i protiv Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Manojla Tepića, Janka Trivića i Nedeljka Đekanovića.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant TO-a Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Općine.

Državni sud je odbio potvrditi optužnicu protiv Ljubana Ećima, kojeg je Tužilaštvo BiH teretilo za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši.

Aida Trepanić