Vijest

Suđenje za napad 1997. u Liska parku u Mostaru nastavlja se nakon osam godina pauze

10. Novembra 2021.16:19
Pred Kantonalnim sudom u Mostaru u četvrtak će biti nastavljeno suđenje za napad u Liska parku 1997. godine, kada je jedna osoba ubijena a nekoliko ranjeno.


Mostar. Foto: BIRN BiH

Za ubistvo i ranjavanje, odnosno napad na grupu osoba optuženi su Josip Cvitanović zvani Cviki, Božo Perić, Željko Planinić, Zlatko Pavlović i Ivan Hrkać, čiji je predmet bio razdvojen od drugih zbog bjekstva u Hrvatsku.

“On se pojavio ljetos i od Suda sam obaviještena da je tražio da mu se ponovo sudi, nakon čega je doneseno rješenje o spajanju predmeta s ostalim koji su optuženi. Postupak bi mogao početi iznova zbog procesnih razloga”, kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) postupajuća tužiteljica Mirjana Đerić.

Iz Kantonalnog suda u Mostaru su potvrdili kako će proces biti vraćen na početak s obzirom da je od posljednjeg održanog pretresa protekao rok od 30 dana.

“U postupku će se donijeti rješenje o obustavljanju postupka protiv Marka Radića zv. Maka, koji je u međuvremenu preminuo. Svi optuženi su dostupni pravosudnim organima, s tim što se Josip Cvitanović zvani Cviki nalazi u pritvoru KPZ-a Mostar”, navodi se u odgovoru Kantonalnog suda u Mostaru.

Josip Cvitanović je u pritvoru od novembra prošle godine nakon ubistva Marka Radića, ranije osuđenog za ratne zločine u drugom predmetu. Cvitanović je ranije osuđen na osam godina zatvora jer je u junu 2004. hicima iz pištolja ubio svog punca Davora Knezovića, te pokušao ubiti punicu i njenu sestru, a bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ga je 2012. oslobodio izvršenja preostalog dijela kazne od tri mjeseca.

Suđenje za ubistvo u Liska parku počelo je 2006. godine, ali je u januaru 2013. prekinuto. Tužiteljica Đerić objašnjava da je predsjednik Sudskog vijeća Slavko Pavlović u međuvremenu imenovan za sudiju Vrhovnog suda Federacije, a jedan od optuženih je otkazao punomoć branitelju.

“To je bila praksa Odbrane u toku procesa, što im Zakon o krivičnom postupku (ZKP) dozvoljava. Tu smo nemoćni, ili traže izuzeće člana vijeća ili traže novog branitelja, to je bilo neko taktiziranje s njihove strane kojem je Sud morao udovoljavati, jer ukoliko ne udovolji, napravit će povredu ZKP-a”, kaže Đerić, koja je četvrta postupajuća tužiteljica u ovom predmetu.

Radić, Cvitanović, Perić, Planinić, Pavlović i Hrkač su optuženi za teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, ali je postupak pred Kantonalnim sudom u Mostaru više puta prekidan. Prema optužnici, oni su u februaru 1997., naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se kretali ulicom Kneza Mihajla Humskog, u blizini Liska parka, prema zapadnom dijelu Mostara.

Radić je u tom predmetu bio optužen kao bivši zapovjednik Policijske uprave (PU) Mostar, dok su ostali bili pripadnici mostarske policije, odnosno Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne (HR HB). Tada je ubijen Refik Sulejmanović, a teže i lakše je povrijeđeno više osoba, među kojima je bio i bivši mostarski muftija Seid Smajkić.

Kako je utvrđeno ranijom presudom Suda BiH, Radić je od jula 1993. do marta 1994. godine – u svojstvu zapovjednika Prve bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i kao osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno – učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te je učestvovao u zločinima u logoru.

U kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je, od 2. juna 2006., proveo u pritvoru. Osuđen je zbog krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti” po Krivičnom zakonu BiH.

Početkom oktobra 2018. godine, ministar pravde BiH Josip Grubeša odobrio je Radićev zahtjev da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Radić je, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara, u zatvoru trebao biti do 2027. po presudi Suda BiH, ali nije jer mu je Županijski sud smanjio kaznu na 12 godina s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Na slobodu je izašao krajem 2018. godine.

Jasmin Begić