Vijesti


Amir Zukić Amir Zukić i ostali: Obavijesti o nepostojanju tajnog praćenja 15. Novembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja sedmorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana je uložila dokumentaciju među kojom su odgovori ministarstava i policijskih agencija u kojima negiraju tajno praćenje porodice Amira Zukića.
Naredne sedmice presude Babiću i ostalima te Alispahiću 12. Novembra 2021. Vijest U utorak, 16. studenog 2021. godine, Prvostupanjsko vijeće suda Bosne i Hercegovine izreći će presudu Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, koje Državno tužiteljstvo tereti za zločine počinjene u Prijedoru u kolovozu 1992. godine.
Novalić i ostali: Grešku izazvali pomiješani papiri 12. Novembra 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine dodatno je pojašnjavala kako je došlo do ispravki na ugovoru o nabavci respiratora prošle godine, navodeći da su se pomiješali papiri.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kupio službenu limuzinu od 85.000 KM 12. Novembra 2021. Vijest Grad Istočno Sarajevo završio je tender u kojem je kupljena limuzina ukupne vrijednosti 85.000 KM uključujući porez. Gradonačelnik Ljubiša Ćosić kaže kako je kupljeno vozilo Škoda Octavia, koje je “lošijeg kvaliteta i auto niže srednje klase”.
Presuda Fatmiru Alispahiću 19. novembra 12. Novembra 2021. Suđenje Tužilaštvo i Odbrana su iznijele završne riječi na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Fatmiru Alispahiću, kome je izricanje presude zakazano za 19. novembar.
Postupak protiv predsjednice Općinskog suda u Kalesiji počinje sredinom decembra 12. Novembra 2021. Vijest Disciplinski postupak protiv predsjednice Općinskog suda u Kalesiji Dražene Pejanović, kojoj je disciplinskom tužbom na teret stavljan prekršaj “ponašenje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počet će 21. decembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Kineska kompanija ne dozvoljava objavu koncesionog ugovora autoputa Banjaluka-Prijedor, tvrdi Višković 11. Novembra 2021. Vijest Vlada Republike Srpske neće javno objaviti ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor niti će objaviti njegove detalje jer to ne dozvoljava kineska kompanija koja je dobila koncesiju, potvrdio je premijer entiteta Radovan Višković. Ova odluka dodatno povećava pitanja o transparentnosti i dogovorenim uslovima posla, smatraju sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Jerinići u narednih sedam dana moraju napustiti svoj dom zbog širenja rudnika 11. Novembra 2021. Vijest Dario Jerinić, koji živi u općini Stanari kod Doboja, morat će zbog širenja lokalnog rudnika napustiti svoj dom i imanje nakon što je potpisao dokumente kojim je vlasništvo prebačeno na Republiku Srpsku.
VSTV će objaviti disciplinsku odluku protiv predsjednika Suda BiH 11. Novembra 2021. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbili su zahtjev predsjednika Suda Bosne i Hercegovine da se disciplinska odluka protiv njega ne objavi, saopštio je nakon sjednice u Banjaluci predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija.
Hamzabegović: Svjedok čuo da je optužena navodno bila u posjeti kod muža u Siriji 11. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, kao svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine saslušan je Jahja Vuković, koji je ispričao kako je čuo da je optužena bila u posjeti kod muža u Siriji, ali da je nikada nije vidio tamo.