Vijest

Idućeg mjeseca disciplinski postupak protiv tužioca iz Banje Luke zbog neprimjerenog komentara u žalbi

17. Novembra 2021.15:49
Disciplinski postupak protiv Branka Bjelajca, tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Banje Luke, po tužbi za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, počet će 8. decembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.


Banja Luka. Foto BIRN BiH

Bjelajac se disciplinskom tužbom tereti da je 29. maja 2020. godine u žalbi na rješenje Osnovnog suda u Banjoj Luci, koje se odnosi na parnični postupak, naveo da je sudija Igor Marić donio nejasnu odluku i da on treba platiti sudsku taksu.

Dejana Bojanić, disciplinska tužiteljica, navela je da je Bjelajac mogao ili morao biti svjestan svojih etičkih obaveza, ali da je unatoč tome iznio neprimjeren komentar.

Tuženi Bjelajac je kazao da mu nije dostavljena pritužba od sudije Igora Marića, zbog čega smatra da postupak nije proveden u skladu s propisima.

Članovi disciplinske komisije su naveli da iz odgovora na tužbu proizlazi da je Bjelajac imao dostavljenu svu dokumentaciju, a tuženi je rekao kako mu je Ured disciplinskog tužioca (UDT) dostavio samo sporne navode da se na njih izjasni.

“Imao sam pravo iznijeti navode u žalbi kao svaki građanin”, kazao je tužilac Bjelajac.

Disciplinska tužiteljica je rekla da je pravilo Ureda disciplinskog tužioca da se tužba dostavlja tek kada se pokrene postupak, ali da prije toga tuženi može dobiti određene dijelove da se na njih izjasni.

Ured disciplinskog tužica i tuženi su potom predložili materijalne dokaze koji će se 8. decembra provesti pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Bojanić je predložila da se uvode pritužba sudije Marića, žalba na sudsko rješenje i izjašnjenje tuženog, a Bjelajac da se izvrši uvid u naredbu za sprovođenje istrage protiv Zorana Opačića i naredbu za njegovo psihijatrijsko vještačenje, uz obrazloženje da je od njega krenuo ovaj postupak.

 

Haris Rovčanin