Suđenje

Milenko Krsmanović ostaje pri zahtjevu za naknadu 39.700 KM odštete od BiH

16. Novembra 2021.16:54
Iznoseći završnu riječ na ročištu po tužbi protiv Bosne i Hercegovine, punomoćnik je zatražio da se Milenku Krsmanoviću, oslobođenom optužbe za ometanje rada pravosuđa, isplati 39.700 konvertibilnih maraka (KM) odštete, dok je Pravobranilaštvo zatražilo da takav zahtjev bude odbačen kao neosnovan.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Krsmanovićev punomoćnik Damir Kočo kazao je da ostaje u potpunosti kod zahtjeva s pripremnog ročišta kojim potražuju naknadu nematerijalne štete u iznosu od 39.700 KM zbog vremena koje je njegov klijent proveo u pritvoru i pod mjerama zabrane.

“Ostajem kod zahtjeva za 100 KM za svaki dan proveden u pritvoru, a 50 KM za svaki dan tokom izrečenih mjera”, rekao je Kočo.

Punomoćnik pravobranioca BiH Mladen Draganić je kazao da ovaj zahtjev ne sadrži činjenični osnov, te da osporava njegov osnov, ali i visinu.

Kočo je rekao kako je ovo prvi put da punomoćnik pravobranioca BiH osporava visinu tužbenog zahtjeva, zbog čega on traži da se uvede svjedok neuropsihijatrijske struke na okolnosti dužine i trajanja duševnih bolesti kod tužitelja nastalih zbog neosnovanog pritvora i mjera zabrane.

Draganić je kazao da Kočo na ovaj način želi uvesti novi dokaz, koji ranije nije predložio. Sutkinja Nada Papo je odbila prijedlog tužitelja za izvođenje vještaka medicinske struke.

Iznoseći završnu riječ, Kočo je dodao i da su dokazali broj dana provedenih u pritvoru, kao i tokom izrečenih mjera zabrane. On se pozvao i na raniju sudsku praksu, kao i zakone koji propisuju naknadu nematerijalne štete.

Uz zahtjev za naknadu nematerijalne štete, zatražio je i naknadu troškova zastupanja za sastavljanje tužbe, pripremno i glavno ročište.

Punomoćnik pravobranioca BiH Draganić je, iznoseći završnu riječ, rekao da nije dokazana tužba, tvrdeći da su izrečene mjere bile zakonite i pravedne.

On je predložio da Sud odbije tužbeni zahtjev kao neosnovan i da se obaveže da nadoknadi troškove Pravobranilaštvu BiH u iznosu od 2.283 KM, koji se odnose na sastav odgovora na tužbu, kao i troškova za pristupno i glavno ročište.

Sud BiH je 2017. oslobodio Krsmanovića optužbi za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanje na ubistvo advokata Muhidina Kape, kako bi ga spriječio da svjedoči protiv njega u predmetu ratnog zločina.

Krsmanovića je Tužilaštvo BiH prethodno optužilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a predmet je prebačen Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na daljnje procesuiranje.

Vrhovni sud Republike Srpske je u septembru 2018. pravosnažno oslobodio optužbe Krsmanovića da je na području Sokoca 1992. s jednim vojnikom tukao oštećenog Muhidina Kapu, civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, a potom ga opljačkao.

Presuda u ovom postupku će biti naknadno objavljena.

 

Azra Husarić Omerović