Suđenje

Hamzabegović: Istražitelji SIPA-e opisali kako je finansirano oružje osobama koje su iz BiH otišle u Siriju

18. Novembra 2021.14:36
Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) objasnili su na koji način je novac iz Bosne i Hercegovine poslan za kupovinu oružja bh. državljanima u Siriji.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Branko Perić, uvažilo je zahtjev tužioca Ćazima Hasanspahića da se ne objavljuju identiteti pripadnika SIPA-e koji su svjedočili na današnjem ročištu.

Prvi istražilac SIPA-e je ispričao kako su pripadnici ove agencije, nakon pretresa više lokacija na području Tuzlanskog kantona (TK), iz kuće Fikreta Zukića u Banovićima oduzeli računar i mobilne telefone koji su bili predmet vještačenja.

Vještačenjem komunikacije iz Skype aplikacije su došli do informacija kako je Fikret poslao novac u Siriju sinovima Edinu i Elvedinu, pripadnicima ISIL-ove organizacije “Jahbet al-Nusra”, kako bi kupili oružje. U komunikaciji se spominju, kako je kazao istražilac, “gospođa Hamzabegović i njen suprug”.

“On, Fikret, predat će novac Seni preko brata Mide, preko 1.000 eura na području BiH. A na području Sirije, njen suprug predat će novac Edinu”, ispričao je istražilac SIPA-e, objasnivši da se radi o “hawala” sistemu gdje nema direktnog kontakta između davaoca i primaoca novca.

Tužilac Hasanspahić je pročitao dijelove analiza koje su sačinili istražioci SIPA-e 2015. godine, na osnovu komunikacije Fikreta Zukića sa sinovima u Siriji, u kojima se spominju optužena Sena Hamzabegović i njen suprug Muradif. Istražilac SIPA-e je rekao da je tokom istrage Muradifa Hamzabegovića saslušao i optuženu Senu.

Svjedok je na pitanje Odbrane potvrdio da je izvještaj o krivičnom djelu napisan u odnosu na Muradifa, navodeći kako misli da je sačinjen 2016. godine, te da se ne sjeća kada je on otišao u Siriju.

Branilac optužene Zlatko Ibrišimović je kazao da niti iz jedne analize ne proizlazi da je optužena znala za šta će se novac koristiti.

Drugi istražilac SIPA-e, koji je učestvovao u istrazi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na ratište u Siriju, ispričao je kako se radilo o akciji kodnog naziva “Damask”, rađenoj po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

On je rekao da su, osim ove analize, uzimane i izjave drugih svjedoka.

“Vršena je provjera bankovnog računa Sene Hamzabegović, na kojem je zabilježeno da je od 2013. do 2018. godine bilo nekoliko transakcija”, kazao je drugi istražilac SIPA-e.

Na pitanje advokata Ibrišimovića kako je saznao da se Muradif Hamzabegović nalazi u Siriji, istražitelj SIPA-e je rekao da su analizom računara došli do te informacije.

“Znate li kada je tačno otišao?”, upitao je branilac.

“Nije zabilježen izlazak preko državne granice, ilegalno je prešao”, odgovorio je istražilac.

Optužnica tereti Hamzabegović da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije, a koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema optužnici, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala je oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Na današnjem ročištu je svjedočio i advokat Mirza Telalović, koji je bio punomoćnik Muradifa Hamzabegovića kada je kupovao nekretnine u Tuzli, koje su bile predmet eksproprijacije prije izgradnje “Bloka 7”.

Telalović je ispričao kako je optuženoj Hamzabegović tokom 2013. godine prebačen novac od prodaje nekretnina u iznosu od 203.000 KM. U drugom navratu joj je isplaćeno 18.000, a zadnja isplata prošle godine bila je u iznosu preko 100.000. 

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića šta zna o Muradifu Hamzabegoviću, Telalović je kazao da ne zna ništa posebno.

“Bio je u Švicarskoj, u Bosni je kupovao nekretnine. Bio je vrlo vješt u tome, trebalo je naći te ljude”, rekao je Telalović.

Današnjem ročištu nije pristupio svjedok S-1, za kojeg je tužilac Ćazim Hasanspahić kazao da “ima problem s ranijim predmetom, gdje je zaprimio prijetnje nakon svjedočenja”. On je naveo da je jučer Odjeljenje za zaštitu svjedoka bilo kod svjedoka i da će pokušati osigurati svjedočenje.

Na ročištu je raspravljano o prijedlogu za ukidanje mjere pritvora optuženoj Hamzabegović. Njen advokat je naveo adresu na kojoj bi ona boravila nakon ukidanja pritvora, ističući da se radi o kući gdje živi njen sin sa svojom porodicom.

“Stan u kojem je živjela u Švicarskoj otkazan je, pasoš joj je oduzet prilikom hapšenja”, rekao je njen branilac Ibrišimović.

Tužilaštvo se usprotivilo ukidanju mjere pritvora, uz obrazloženje da je optužena i ranije dolazila na adresu koju je navela, te da ne znaju gdje je njen bh. pasoš. Hasanspahić je mišljenja da se drugim mjerama ne može obezbijediti dolazak na suđenje.

Hamzabegović je u obraćanju Sudskom vijeću rekla da ne zna gdje joj je taj pasoš i da ga nije koristila.

Suđenje će biti nastavljeno 30. novembra.

 

Jasmin Begić