Suđenje

Mektić i ostali: EU strogo kontroliše novac koji donira

18. Novembra 2021.15:58
Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Odbrane izjavio je da Evropska unija nadgleda i kontroliše projekte koje finansira, te da je u slučaju zloupotreba ona oštećena.

Dragan Mektić. Foto: Sud BiH

Samir Rizvo, pomoćnik ministra bezbjednosti BiH, kazao je da svi projekti koji se finansiraju iz evropskih fondova imaju striktne mehanizme kontrole i da menadžer iz Evropske unije (EU) prati realizaciju i odobrava sredstva. Svjedok je rekao da u slučaju neispunjavanja ugovora, EU može biti oštećena kao donator.

“To je njihov novac. Oni bi mogli biti oštećeni”, kazao je Rizvo.

On je svjedočio na poziv Odbrana bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića i bivšeg šefa njegovog kabineta Igora Golijanina, koji su sa Samirom Agićem i Edinom Garaplijom optuženi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine. Agić je optužen u svojstvu pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Rizvo je rekao da nije učestvovao u spornom projektu, ali da je, kao pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, do sada radio na velikom broju projekata, ukupne vrijednosti 116 miliona eura.

On je kazao da su ugovorima za realizaciju evropskih projekata regulisani rokovi i troškovi, te da projekt menadžer iz EU ima pravo prekinuti ili obustaviti projekat ukoliko uoči nepravilnosti.

Naveo je da su donirana sredstva oslobođena plaćanja poreza, te da se uplaćuju na poseban podračun i da ne spadaju u budžetska sredstva.

Rizvo je rekao da Mektić i Golijanin nisu nikad tražili nešto nezakonito od njega.

Na pitanja tužiteljice Vedrane Mijović, svjedok je potvrdio da se ugovorom može odrediti da se prilikom realizacije projekta primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, ali i neki drugi način.

“Sve je stvar dogovora… Njihov novac, njihova pravila”, kazao je Rizvo.

Svjedok Veljko Đurković izjavio je da bio član komisije za javne nabavke u Ministarstvu bezbjednosti u projektu nabavke vatrogasne opreme.

On je rekao da je 2017. godine proveden otvoreni postupak sa procijenjenom vrijednosti od 140.000, a da se na konkurs javila samo jedna firma – “Teh-Projekt inženjering” iz Rijeke, koja je dostavila ponudu u iznosu od 124.000.

Đurković je kazao da je komisija utvrdila da ponuđač ispunjava uslove i da je firma naknadno dostavila garanciju za uredno izvršavanje ugovora. Rekao je da je sa firmom zaključen ugovor, a da se ona kasnije obratila sa zahtjevom za produženje roka isporuke i izmjenu veličina rukavica.

Svjedok je kazao da je ministar zaključio aneks ugovora na osnovu odredbi ugovora i Zakona o obligacionim odnosima, jer je u pitanju bila “viša sila”.

“Više se nije mogao postupak obnavljati, jer su bila u pitanju donatorska sredstva. Projekat bi propao i morala bi se vratiti sredstva”, rekao je Đurković, dodavši da nije bilo drugorangiranog ponuđača.

Svjedok je naveo da su predavači u okviru projekta angažovani na prijedlog entitetskih civilnih zaštita. Kazao je i da se nabavke do 6.000 KM mogu zaključivati direktnim sporazumom.

Na pitanja tužiteljice, Đurković je pojasnio da je u ovom projektu učestvovao u izboru ponuđača, a da su mu ostale informacije poznate iz rada na dužnosti pomoćnika ministra za pravne poslove i kasnije istrage.

Suđenje se nastavlja 23. decembra.

 

Marija Taušan