Vijest

Predstavljen dokumentarni film o tri ratna veterana koji su se borili na suprotnim stranama tokom rata u BiH, a danas promovišu mir

18. Novembra 2021.17:00
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je dokumentarni film “Maglaj: rat i mir”, u kojem se – kroz priče tri ratna veterana koji su se tokom rata borili na suprotnim stranama – promoviše suživot, razumijevanje i pomirenje.

Kathleen Kavalec. Foto: OSCE u BiH

U ovom dokumentarnom filmu su prikazane priče tri ratna veterana iz Maglaja – Rize Salkića, Bore Jevtića i Marka Zelića, koji su se borili na suprotnim stranama tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, a sada promovišu suživot, razumijevanje i pomirenje. Iz OSCE-a navode kako protagonisti filma “Maglaj: rat i mir” poručuju da “u ratu nema pobjednika”.

“Ova tri hrabra muškarca iz Maglaja šalju snažnu poruku u vremenu kada nam je ona najpotrebnija. Oni su se borili na različitim stranama tokom rata 90-ih godina. Sada su se okupili s ciljem da govore o uzaludnosti rata i o borbi za izgradnju mira, koja ih danas ujedinjuje. Drago mi je da je podrška Švedske omogućila da ih više ljudi u Bosni i Hercegovini i van nje mogu čuti kako dijele svoja iskustva”, istakla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.Johanna Strömquist. Foto: OSCE u BiH

Dokumentarni film Misije OSCE-a u BiH je danas u saradnji sa Ambasadom Švedske u Sarajevu, u ime švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, predstavljen javnosti.

“Ovaj dokumentarni film naglašava važan zadatak koji Rizo, Boro i Marko obavljaju u ime pomirenja. Štaviše, on odražava samo jednu od mnogih pozitivnih priča izgradnje mira koje vidimo na lokalnom nivou u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem se trojici veterana i svim ljudima u BiH koji svojim djelima obavljaju dužnost ambasadora mira”, dodala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Dokumentarni film u trajanju od 26 minuta dostupan je na stranici OSCE-a.

Aida Trepanić