Suđenje

Izricanje presude sutkinji Dreni Marin zakazano za 30. novembar

29. Novembra 2021.10:48
Nakon što su Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Odbrana Drene Marin, sutkinje prijedorskog Okružnog suda koja je optužena za kršenje zakona od strane sudije, iznijeli završne riječi, izricanje presude je u Okružnom sudu u Banjoj Luci zakazano za 30. novembar.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Prije iznošenja završnih riječi, optužena Marin je svjedočila u svoju korist o okolnostima koje su dovele da ona u 16 predmeta postavi advokata Sandu Zubanović, koja je inače njena sestra, za branioca po službenoj dužnosti, kojom prilikom je rekla, između ostalog, da je do sada donijela 193 rješenja o imenovanju branioca po službenoj dužnosti, kao i da do ovog slučaja nikada nije bila ni disciplinski ni krivično gonjena.

“Sva rješenja koja sam donosila, dostavljala sam braniocu, tužiocu, predsjedniku suda, licima protiv kojih se vodio postupak, kao i policijskoj upravi od koje sam dobijala zahtjeve za imenovanje branioca po službenoj dužnosti. Ovdje se radi o specifičnom zakonu kojim je propisano donošenje alternativne mjere, kao što je mjera policijskog upozorenja”, izjavila je Marin.

Ona je dodala da ni u jednom od predmeta nije došlo do sudskog postupka, da smatra da je postupala zakonito.

“Smatrala sam da nema zapreke da imenujem bilo kojeg advokata, a koji ima sertifikat za rad sa maloljetnicima, bez diskriminacije”, dodala je Marin i napomenula da ni u jednom slučaju nije dobila primjedbe od strane pravosudnih institucija na spomenuta rješenja.

Kako kaže, prijava protiv nje je poslana za vrijeme raspisivanja izbora za sudiju Okružnog suda u Prijedoru, u maju 2017. godine, a da su nakon toga poslate i dvije anonimne prijave.

Marin je rekla da je saslušana i u Republičkom javnom tužilaštvu, a tokom ovog dijela svjedočenja tužiteljica Snježana Petković je dostavila dodatni dokaz, naredbu o proširenju istrage koja je donesena 2. jula 2020., na šta je optužena kazala da nikada nije saslušana na okolnosti naredbe o proširenju istrage.

To je kasnije Sudu potvrdila i tužiteljica Petković, uz objašnjenje da naredba predstavlja samo interni akt, koji se ne mora dostavljati već samo predstavlja okvir za rad na optužnici, a kao razlog je navela i promjene pravne kvalifikacije u skladu sa izmjenama zakona.

Na ovo je reagovala i Odbrana optužene, a braniteljica Jasminka Jovišević smatra da je Marin morala biti saslušana i o okolnostima Naredbe o proširenju istrage.

Tužiteljica je tokom iznošenja završnih riječi rekla da je u potpunosti dokazano da je optužena počinila krivično djelo, a da to proizilazi iz brojnih materijalnih dokaza kao i iz izjava svjedoka.

Tužilaštvo smatra da je optužena obavljala svoju sudijsku dužnost u kojoj je sama određivala svoju sestru kao branioca po službenoj dužnosti, kao i da je na osnovu ovih slučajeva sudija ostvarivala određeni dio norme.

S druge strane, Odbrana je u završnoj riječi rekla da Tužilaštvo u ovom slučaju nije radilo po zakonu, te da smatraju da je došlo do zloupotrebe prava od strane tužioca i prekoračenja ovlaštenja.

“Tužiteljica je ovdje sabrala dva zakona, što je nedopustivo”, kazala je braniteljica Jovišević te dodala da se krivično djelo za koje je Marin optužena može raditi jedino sa umišljajem, dok se u optužnici ne spominje umišljaj i namjera.

Izricanje presude je sutra, 30. novembra.

 

 

 

Đorđe Vujatović