Vijest

U Kantonu Sarajevo se izdaju dozvole za gradnju bez ispunjavanja uslova

29. Novembra 2021.15:07
Odobrenja za izgradnju izdaju se bez ispunjenja uvjeta investitora u vezi sa zaštitom okoliša, a privatni interes daleko je iznad javnog dok se planski dokumenti donose bez zadovoljenja urbanističkih standarda, navodi se u Inicijativi za formiranje interresorne radne grupe u oblasti gradnje i prostornog planiranja Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
Sarajevo. Foto: BIRN BiH.

U dokumentu Inicijativa za formiranje interresorne radne grupe u oblasti gradnje i prostornog planiranja, u koji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navedeno je da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo vršio provjere po zaprimljenim prijavama o navodnim nepravilnostima, te u određenim slučajevima informisao nadležne organe i institucije, uključujući i Tužilaštvo. Ured je u tim slučajevima, kako se navodi, procijenio osnovanost navoda koji upućuju na grubu povredu zakona, odnosno da postoje indicije o radnjama koje mogu imati koruptivne elemente.

Ured je, kako se navodi, došao do zaključka da se odobrenja za izgradnju u pojedinim slučajevima izdaju bez da je investitor ispunio uvjete u vezi sa zaštitom okoliša propisane zakonom i drugim propisima. Procjena je da se ovo dešava zbog skoro nepostojećeg rizika od kontrole i kažnjavanja u oblasti zaštite okoliša, te zbog očigledne nebrige institucija o zaštiti okoliša.

Privatni i javni interes, navodi se, nije usaglašen, odnosno najčešće je privatni interes investitora daleko iznad javnog interesa, na terenu često izostaje usaglašavanje planskih dokumenata nižeg sa planskim dokumentima višeg reda.

Prema Uredu, dešava se da se planski dokumenti donose bez da su zadovoljeni urbanistički standardi za pojedine zone u kojima se planira gradnja, a prilikom izmjena i dopuna regulacionih planova često izostaje neophodno uključenje javnosti, odnosno građana. U slučaju kada se poziv za izgradnju objavi, prema dokumentu, obično se rasprave zakazuju u toku radnog vremena.

Kako se navodi, korištenjem odredbi i mogućnosti iz Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, izbjegava se sistemsko planiranje prostora, te se veoma često udovoljava privatnim interesima, a na uštrb javnog, odnosno interesa građana i lokalne zajednice.

“Ured pokreće inicijativu za formiranje interresorne radne grupe, čiji će primarni zadatak biti praćenje i analiza stanja u ovoj oblasti i predlaganje mjera za poboljšanja istog, a posebno u kontekstu uočenih nepravilnosti i rizika”, stoji u Inicijativi koju je Ured uputio premijeru Kantona Sarajevu Edinu Forti.

Na nedavnoj konferenciji za medije iz Ureda je upozoreno da je broj prijava na nepravilnosti u oblasti gradnje i izdavanja urbanističkih dozvola u Sarajevu značajno povećan ove godine, te da postoji sprega investitora koji posjeduju kapital i političkih subjekata koji upravljaju procesima i institucijama prostornog uređenja i urbanizma, što predstavlja koruptivni rizik i vjerovatnoću da se ove relacije koriste za skriveno finansiranje političkih partija.

U novembru prošle godine BIRN BiH je pisao kako Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo nakon 50 mjeseci zaključilo da povećanje hotela “Regency” ne donosi korist. Četiri i po godine od podnošenja krivične prijave protiv bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića zbog izdavanja dozvola za izgradnju hotela Kantonalno tužilaštvo donijelo je odluku da neće sprovoditi istragu smatrajući kako veća spratnost ne donosi dodatnu korist investitoru “Malak Group”. Nakon žalbe koja je prihvaćena, spis je vraćen na ponovno odlučivanje.

Ranije je BIRN BiH pisao i o gradnji na Bjelašnici te da se Općina Trnovo oglušila na žalbe građana.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija