Vijesti


Naredne sedmice izricanje presude pripadnicima Ravnogorskog pokreta 3. Decembra 2021. Vijest U četvrtak, 9. decembra, Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će prvostepenu presudu pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom Krvce i Čiča, Slavku Aleksiću zvanom Vojvoda i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada.
Poznata imena svih uhapšenih za zločine u Bijeljini 3. Decembra 2021. Vijest Pored Gorana Sarića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a za zločine počinjene u Bijeljini tokom 1992. godine.
Za zločine u Bijeljini uhapšen Goran Sarić 3. Decembra 2021. Vijest Nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske Goran Sarić – koji je u dva predmeta Državnog suda pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu – uhapšen je danas u Bijeljini zbog sumnje za učešće u ubistvu 22 civila na području ovog grada, nezvanično je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
MKCK: Potrebe porodica nestalih često zanemarene i zaboravljene 3. Decembra 2021. Vijest Moralna je obaveza svih učiniti sve što je u našoj moći kako bi doprinijeli pronalasku više od 7.600 osoba za kojima se još traga, bilo kao pojedinci i članovi zajednica u kojima živimo, predstavnici akademske zajednice, vladinih ili nevladinih organizacija ili vjerskih vođa, poručeno je sa konferencije održane u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK).
Uhapšeno sedam osoba za ratne zločine na području Bijeljine 3. Decembra 2021. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bile žene i djeca u mjestu Balatun kod Bijeljine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Suđenje banjalučkim inspektorima odgođeno zbog nedolaska tužioca: Novo ročište naredne godine 2. Decembra 2021. Suđenje Nastavak suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave (PU) Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića odgođen je pred Osnovnim sudom u Banjaluci, zbog nedolaska tužioca Dalibora Vreće, kao i zamjenskog tužioca iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.
Dragan Đurić i ostali: Mjere zabrane uhapšenima za zločine na području Bosanskog Novog 2. Decembra 2021. Suđenje Državni Sud odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora devetorici osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti na području Bosanskog Novog u periodu od aprila do kraja 1992. godine, te im odredio mjere zabrane.
Odbjeglom Simi Stuparu potvrđeno 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici 2. Decembra 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je odbjeglom Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava vlaseničke Stanice javne bezbjednosti (SJB), izrečena kazna od 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine na području Vlasenice.
Raspisivanje potjernice za Miloradom Koturom “u proceduri” 2. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, donio rješenje kojim se određuje pritvor Miloradu Koturu, optuženom za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, dok je gotovo 15 dana od njegovog nepojavljivanja na ročištu još “u proceduri izdavanje naredbe za raspisivanjem potjernice”.
Spora izgradnja integriteta pravosuđa otežava borbu protiv korupcije: “Vaša prava” 2. Decembra 2021. Vijest Pravosuđe u Bosni i Hercegovini ne pruža odgovarajući i efikasan odgovor na korupciju zbog manjka kapaciteta usmjerenih na izgradnju sopstvenog integriteta, zaključak je posljednjeg izvještaja o vladavini prava dvije nevladine organizacije. Domaće pravosuđe dobilo je negativne ocjene u tri oblasti vladavine prava o poštovanju zakona, nezavisnosti i odsustvu korupcije.