Vijesti


Tužilaštvo saslušalo više od 30 osoba u istrazi nabavke medicinske opreme u Republici Srpskoj 23. Decembra 2021. Vijest Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske saslušalo je više od 30 osoba tokom istrage nabavke medicinske i zaštitne opreme za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u istrazi koju nazivaju opširnom, potvrđeno je iz ovog tužilaštva.
Podignuta optužnica protiv Zdravka Samardžije za zločine u Kotor-Varoši 23. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zdravka Samardžije za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.
Novalić i ostali: Kako je dogovorena ekstradobit pri nabavci respiratora 22. Decembra 2021. Suđenje Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su posrednici pri kupovini respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine dogovorili ostvarivanje ekstradobiti od 2,4 miliona eura po ugovoru sa “Srebrenom malinom”, firmom optuženog Fikreta Hodžića.
Goran Salihović: Suđenje odgođeno zbog kašnjenja 22. Decembra 2021. Suđenje Suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću odgođeno je zbog kašnjenja jer je ročište u drugom predmetu u istoj sudnici trajalo duže nego što je bilo planirano, a ostale sudnice nemaju potrebne tehničke uslove.
Novi grafiti u Prijedoru okarakterisani kao “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje” 22. Decembra 2021. Vijest Na lokaciji u centru Prijedora ponovo su oslikani grafiti uvredljivog sadržaja, koje je, za razliku od prethodnih slučajeva, prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) kvalifikovalo kao krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.
Žalbu na oslobađajuću presudu Ahmetu Sejdiću pisali saradnik, istražilac i tužilac 22. Decembra 2021. Vijest Svjedok Davor Iveljić kazao je na disciplinskom postupku protiv tužioca Državnog tužilaštva Vladimira Simovića, koji se tužbom tereti za iznošenje neprimjerenih komentara, da su on, tužilac i istražilac u augustu 2019. godine pisali žalbu na prvostepenu presudu kojom je Ahmet Sejdić oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Goražda i Rudog.
“Autoceste Federacije” nabavljaju dva auta za 230.000 KM 22. Decembra 2021. Vijest Javno preduzeće (JP) “Autoceste Federacije BiH” je objavilo tender za nabavku dva nova vozila za potrebe Uprave, limuzine i terenskog automobila, u ukupnoj vrijednosti od 230.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.
Zavjet šutnje još uvijek na snazi u Prijedoru: Pretpostavlja se da postoji još najmanje jedna veća grobnica 22. Decembra 2021. Vijest Na području Prijedora traga se za još oko 500 osoba nestalih u proteklom ratu. Dok udruženja žrtava pretpostavljaju da negdje postoji najmanje još jedna masovna grobnica sa većim brojem žrtava, iz Instituta za nestale osobe (INO BiH) kažu da je sve teže doći do tačnih informacija o lokacijama.
Osnovni sud Brčko distrikta Brčko: Ukoliko se ne odazove sudu, za Brnjićem će biti raspisana potjernica 21. Decembra 2021. Suđenje Pred Vijećem Osnovnog suda u Brčkom danas je ponovo odgođena statusna konferencija u predmetu protiv Nike Brnjića, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području nekadašnje opštine Brčko.
Predloženo razdvajanje postupka zbog optuženog za ratne zločine koji je u bjekstvu 21. Decembra 2021. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Mostaru predložilo je razdvajanje postupka protiv nedostupnog Ade Alagića u odnosu na ostale optužene za ratni zločin počinjen kod Čapljine 1993. godine, čemu su se usprotivile Odbrane.