Vijesti


Tužiteljstvo BiH traži pritvor osumnjičenima za zločine počinjene na području Nevesinja 17. Decembra 2021. Suđenje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo određivanje pritvora za osam osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja 1992. godine, dok je Obrana zatražila određivanje mjera zabrane.
Suđenje za neovlašteni promet oružjem odgođeno zbog nedolaska optuženih 17. Decembra 2021. Suđenje Obnovljeno suđenje za neovlašteni promet oružjem odgođeno je jer se dvojica od četvorice optuženih nisu pojavila na ročištu pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.
Potvrđena optužnica za zločine u Velikoj Kladuši 17. Decembra 2021. Vijest Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Senada Salkića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva kojom mu se na teret stavlja višestruko silovanje, kao i zlostavljanje civila na području Velike Kladuše.
Večeras u Sarajevu promocija dokumentarnog filma “Novinarstvo nije zločin” 17. Decembra 2021. Vijest Petog dana programa BIRN Open House bit će prikazan novi dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin: Glas novinara u BiH”, koji donosi iskustva i izazove s kojima se novinarke i novinari suočavaju u svom radu, te problematizira nedovoljno procesuiranje napada na medijske radnike i niske kazne počiniocima.
“No Nation Fashion”: Predstavljen modni brend ljudi u pokretu iz prihvatnih centara u BiH 17. Decembra 2021. Vijest Povodom Međunarodnog dana migranata, u sarajevskoj Vijećnici održana je modna revija “Priča o nama” te predstavljen novi modni brend “No Nation Fashion”, nastao u prihvatnim centrima za migrante u Bosni i Hercegovini.
Prihvaćen sporazum o priznanju krivice sudije Nebojše Pejovića 16. Decembra 2021. Suđenje Okružni sud u Banjaluci prihvatio je sporazum o priznanju krivice između Republičkog javnog tužilaštva i sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci Nebojše Pejovića, optuženog za krivična djela povreda zakona od strane sudije i trgovina uticajem.
Primljen na znanje izvještaj Ureda disciplinskog tužioca za prvih šest mjeseci 16. Decembra 2021. Vijest Drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) primljen je na znanje Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca, te je odobren program rada Centara za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta.
aleksic i lecic Ravnogorci oslobođeni optužbi za izazivanje mržnje i netrpeljivosti na području Višegrada 16. Decembra 2021. Suđenje Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni su optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Poznata imena osam osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja 16. Decembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tokom 1992. godine.
Zijad Mutap i drugi Mutap Zijad i ostali: Odbrane nemaju pitanja za Muriza Memića 16. Decembra 2021. Suđenje Odbrane optuženih za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. godine nisu imale pitanja za Muriza Memića, prvog svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.