Suđenje

Brčko: Ukoliko se ne odazove sudu, za Brnjićem će biti raspisana potjernica

21. Decembra 2021.16:55
Pred Vijećem Osnovnog suda u Brčkom danas je ponovo odgođena statusna konferencija u predmetu protiv Nike Brnjića, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području nekadašnje opštine Brčko.

Osnovni sud Brčko distrikta
Osnovni sud Brčko distrikta. Foto: BIRN BiH

Branilac Osman Mulahalilović je kazao da optuženi zbog bolesti ne može pristupiti na sud, te je priložio prateću medicinsku dokumentaciju.

S obzirom da je ovo već treći put da optuženi zbog bolesti ne prisustvuje statusnoj konferenciji, predsjedavajući Sudskog vijeća Nebojša Savić je obavijestio strane u postupku da će u slučaju ponovnog nedolaska postupiti u skladu sa zakonom te raspisati međunarodnu potjernicu za Brnjićem pošto on živi u Hrvatskoj, čiji je i državljanin.

Niki Brnjiću se stavlja na teret da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u toku vojne akcije 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu i napada na selo Bukvik, na teritoriji predratne opštine Brčko, u mjestu Prijedor, u svojstvu zapovjednika Prijedorske satnije-čete, imajući stvarnu i efektivnu kontrolu nad svim pripadnicima satnije koji su učestvovali u napadu, dana 14. septembra 1992. godine posmatrao potčinjenog pripadnika satnije Prijedor kako izvršava ubistvo ranjenog srpskog civila M.V., u dvorištu kuće Lj.M.

Pri čemu je propustio da, u granicama svoje moći, kako se navodi u optužnici, spriječi ubistvo i pokrene disciplinski ili krivični postupak protiv počinioca.

Optuženom Brnjiću će putem branioca i međunarodne pravne pomoći biti dostavljen novi poziv da prisustvuje statusnoj konferenciji pred Osnovnim sudom Brčko distrikta čije je održavanje zakazano za 3. februar 2022. godine.

 

Mirsad Arnautović