Suđenje

Goran Salihović: Suđenje odgođeno zbog kašnjenja

22. Decembra 2021.16:52
Suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću odgođeno je zbog kašnjenja jer je ročište u drugom predmetu u istoj sudnici trajalo duže nego što je bilo planirano, a ostale sudnice nemaju potrebne tehničke uslove.


Advokat Konjić i Goran Salihović. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić je rekao da samo sudnica “broj tri” ima tehničke uslove za nastavak suđenja.

“S obzirom da je prethodni glavni pretres trajao dugo te da sudnica u narednom periodu nije slobodna, a optuženi insistira da se dokazi prezentiraju na grafoskopu, Sudsko vijeće donosi odluku da će se glavni pretres odložiti”, kazao je Ružić.

Suđenje u ovom predmetu otkazano je i 23. novembra, kada se na ročištu nisu pojavili optuženi Goran Salihović i njegov branilac Rifat Konjić. On je svoje odsustvo pravdao zdravstvenim razlozima, te je uložio medicinsku dokumentaciju. Optuženi Salihović je također uložio medicinsku dokumentaciju, jer je suđenje otkazano 28. oktobra, kada je on bio bolestan.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM). Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Suđenje će biti nastavljeno 21. januara izvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Jasmin Begić