Vijest

Podignuta optužnica protiv Zdravka Samardžije za zločine u Kotor-Varoši

23. Decembra 2021.09:19
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zdravka Samardžije za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

This post is also available in: English


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Samardžija se tereti da je u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, komandujući jedinicom uz Ljubana Ećima, zajedno s drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

“Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece, kao i osoba starije životne dobi”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica obuhvata razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

“Optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, a Tužilaštvo BiH je saopćilo kako krvinju planira dokazati saslušanjem više od 270 svjedoka i vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

 

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English