Suđenje

Predloženo razdvajanje postupka zbog optuženog za ratne zločine koji je u bjekstvu

21. Decembra 2021.16:19
Kantonalno tužilaštvo u Mostaru predložilo je razdvajanje postupka protiv nedostupnog Ade Alagića u odnosu na ostale optužene za ratni zločin počinjen kod Čapljine 1993. godine, čemu su se usprotivile Odbrane.


Mostar. Foto: BIRN BiH

Zihni Šahinović, Mate Brajković i Ado Alagić optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u oktobru 1993. u logoru “Gabela” kod Čapljine. Ovaj predmet, kako je rečeno na ročištu, na čekanju je od septembra 2017. godine, kada je potvrđena optužnica, jer je Alagić nedostupan i za njim je Interpol raspisao potjernicu.

Šahinagić i Brajković su se ranije izjasnili da nisu krivi.

Sutkinja za prethodno saslušanje Majna Lovrić zatražila je da se stranke izjasne o prijedlogu za razdvajanje postupka.

Tužilaštvo je, kako je kazao tužilac Sanel Pajović, iz razloga svrsishodnosti postupka, kao i zato što ostala dvojica imaju status optuženih već četiri godine, predložilo razdvajanje postupka.

Branko Karadeglić, branilac Šahinagića, usprotivio se razdvajanju postupka jer smatra da nisu ispunjeni uslovi. On je pojasnio kako u optužnom aktu, kao činjeničnom jedinstvu, stoji postojanje objektivnih i subjektivnih uslova za saizvršilaštvo, a posebno postojanje svjesti o zajedničkom djelovanju, odnosno zajedničkoj odluci o djelu, što traži i procesno jedinstvo u postupanju suda.

Posebno je istakao da se u ovoj fazi zanemaruje optuženi Alagić i njegov stav o samom razdvajanju, jer se on još nije ni izjasnio.

Irena Pehar, koja brani Brajkovića, također nije saglasna s razdvajanjem postupka.

“Iz potvrđene optužnice je sasvim jasno da su optuženi u predmetu kaznenog djela, u vrijeme, na mjestu i na način kao je navedeno, počinili kao saizvršioci i to je poseban razlog zbog čega smatram da je u ovoj fazi postupka, dakle u fazi izjašnjenja optuženog o krivnji, neophodno da se i drugooptuženi izjasni”, navela je ona.

Odbrana drugooptuženog Ade Alagića je naglasila da do danas nije uspjela stupiti u kontakt s njim. Branilac Izo Tvrtković se pridružio ostalim Odbranama da se prijedlog za razdvajanje odbaci.

Tužilac je dodao da Sud prilikom donošenja odluke uzme u obzir i oštećenog, te njegova eventualna prava koja bi mogao imati po okončanju postupka. Također treba uzeti u obzir i njegove godine, te zdravstveno stanje i činjenicu da za nekoliko godina možda neće biti u stanju da svjedoči, rekao je Pajović.

Odbrane su odgovorile da ugrožavanje prava oštećenog ne znači poštivanje zakona, te da pravo oštećenog ne može biti jače i starije od prava optuženog.

Sud će odluku donijeti u roku od osam dana.

 

 

Tajma Tiro Demić