Vijesti


Nagodba Ureda disciplinskog tužioca i sutkinje Općinskog suda u Tuzli 21. Decembra 2021. Vijest Postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Tuzli Azijade Baraković, koja se disciplinskom tužbom tereti za “nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti”, odgođen je nakon što je na pripremnom ročištu rečeno da su Ured disciplinskog tužioca (UDT) i tužena dogovorili nagodbu.
Predsjednica Suda u Kalesiji ne osporava da nema povjerenja u određeni broj tužilaca u Tuzli 21. Decembra 2021. Vijest Predsjednica Općinskog suda u Kalesiji Dražena Pejanović je na početku disciplinskog postupka kazala da je neosnovana tužba protiv nje zbog “ponašenja u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.
Uhapšene dvije osobe zbog zločina počinjenih na području Goražda 21. Decembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Višegradu i Novom Goraždu uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratni zločin počinjen na području Goražda 1992. godine.
Pristup stranim borcima kroz tranzicijsku pravdu fokus stavlja na prevenciju: ICTJ 20. Decembra 2021. Vijest Pristup povratnicima sa stranih ratišta kroz prizmu tranzicijske pravde pomjera fokus sa sigurnosti i kažnjavanja na pravdu i prevenciju te može spriječiti ponavljanja nasilja, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu (ICTJ).
Odbijena apelacija Radomira Šušnjara, osuđenog za zločine u Pionirskoj ulici u Višegradu 20. Decembra 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Radomira Šušnjara, pravosnažno osuđenog na 20 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim u višegradskoj Pionirskoj ulici, zaključivši da nije prekršeno njegovo pravo na pravično suđenje, kao niti da mu je prekršeno pravo na zabranu diskriminacije.
Potvrđena optužnica protiv Neđeljka Popovića za zločine u Mrkonjić-Gradu 20. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva koja Neđeljka Popovića tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić-Gradu.
Sutra sahrana Mladenu Naletiliću Tuti, osuđenom za ratni zločin u Mostaru 20. Decembra 2021. Vijest Bivši komandant jedinice “Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić, ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara, preminuo je u 75. godini.
Sud BiH izlaz Kućni pritvor osumnjičenima za zločine počinjene na području Nevesinja 20. Decembra 2021. Vijest Državni sud odredio je kućni pritvor osmorici osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja počinjen 1992. godine, kao i mjere zabrane putovanja, međusobnog te sastajanja sa svjedocima.
INO BiH Goražde: Najteže je reći porodicama da nemate nova saznanja 20. Decembra 2021. Vijest Od 7.628 nestalih u ratu za kojima se još traga na području Bosne i Hercegovine, njih oko 1.600 je s područja Gornjodrinske regije, kažu iz Terenskog ureda Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) u Goraždu, kao i da je za pronalazak žrtava neophodno da živi svjedoci progovore o lokacijama grobnica.
aleksic i lecic Žrtve razočarane presudom “ravnogorcima”, pribojavaju se ohrabrenja porukama mržnje 18. Decembra 2021. Vijest Udruženja žrtava obeshrabrena su prvostupanjskom presudom kojom su pripadnici Ravnogorskog pokreta oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te se pribojavaju ohrabrenja porukama mržnje.