Vijest

Novi grafiti u Prijedoru okarakterisani kao “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”

22. Decembra 2021.16:22
Na lokaciji u centru Prijedora ponovo su oslikani grafiti uvredljivog sadržaja, koje je, za razliku od prethodnih slučajeva, prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) kvalifikovalo kao krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.
Prekrečeni grafiti u Prijedoru. Foto: BIRN BiH

Novi grafiti osvanuli su danas, 22. decembra, u ulici Majora Milana Tepića u centru Prijedora.

Iz Policijske uprave (PU) Prijedor navode da im je prijavljeno da su u toku noći na ogradi gradskog stadiona ispisani grafiti uvredljivog sadržaja.

“Policijski službenici su izašli na lice mjesta i o navedenom obavijestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, potvrdila je Zvezdana Alendarević, portparolka PU-a Prijedor.

Ona je dodala da realizacijom Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela iz mržnje i predrasuda na području grada Prijedora, policajci preduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska izvršilaca krivičnog djela, utvrđivanja okolnosti ispisivanja grafita, kao i njihovog uklanjanja.

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Mladen Mitrović potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je grafit koji se pojavio u Prijedoru dežurni tužilac okarakterisao kao krivično djelo. On je potvrdio i da je na grafitima bilo ispisano “Ratko Mladić” i “Mlad balija trči poljem, ja ga stižem pa ga koljem!”.

Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedor, potvrdio je za BIRN da je ovo Odjeljenje od Policijske uprave Prijedor dobilo obavještenje da se na ogradi Gradskog stadiona nalaze neprimjereni grafiti.

“Odmah smo o tome obavijestili preduzeće ‘Komunalne usluge’ Prijedor, koje je zaduženo za uklanjanje. Radnici ovog preduzeća odmah su izašli na teren i prefarbali navedene grafite”, potvrdio je Kabić.

Zamjenik predsjednika Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora Draško Đenadija potvrdio nam je da je za sutra, 23. decembra, zakazan radni sastanak ovog tijela.
“S obzirom da je dnevni red dogovoren ranije, na njemu nema novih grafita. Međutim, očekivati je da neko od članova Foruma, možda predstavnici PU-a Prijedor, navedu to kao novoidentifikovani problem”, rekao je Đenadija.

U Prijedoru je 16. novembra, na Međunarodni dan tolerancije, na nekoliko lokacija u naselju Raškovac, u neposrednoj blizini šehidskog mezarja, oslikan lik koji asocira na generala Mladića i natpis “Ratko Mladić”. Ti grafiti su prekrečeni, ali je jedan ostao na fasadi zgrade u ulici Prote Mateje Nenadovića.

Na nekoliko lokacija u samom centru Prijedora, 3. decembra su oslikani grafiti sa natpisom “srpski heroj!”, i likom koji građane podsjeća na doživotno osuđenog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, u cvenoj, plavoj i bijeloj boji.

Ovi incidenti su prijavljeni prijedorskoj policiji.

Dežurni tužilac je smatrao da u navedenim slučajevima nisu postojali elementi krivičnog djela.

 

Aleksandar Drakulić