Vijest

Maksimović i ostali: Izricanje presude za zločine kod Zvornika odgođeno za kraj februara

27. Januara 2022.09:44
Izricanje prvostepene presude Goranu Maksimoviću i još sedmorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika odgođeno je za kraj februara, potvrdili su iz Suda Bosne i Hercegovine. Presuda je, prema ranijim najavama, trebala biti izrečena u petak, 28. januara.


Goran Maksimović i ostali. Foto: Sud BiH

“Izricanje presude u predmetu Goran Maksimović i drugi odgođeno je za 25. februar zbog složenosti i obimnosti predmeta”, naveli su iz Državnog suda.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika, sa Maksimovićem su optuženi Ljiljan Mitrović, Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović, a na teret im stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u aprilu 2015. godine.

Haris Rovčanin