Vijest

Ured disciplinskog tužioca traži izricanje mjere predsjednici Općinskog suda u Kalesiji

27. Januara 2022.15:23
Disciplinski tužilac je od Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zatražio da se predsjednici Općinskog suda u Kalesiji Draženi Pejanović izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, dok je prijedlog tužene da se tužba u cijelosti odbije kao neosnovana i da se postupak obustavi.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Iznoseći završne riječi, disciplinski tužilac Asmir Baćevac kazao je kako je Ured disciplinskog tužioca (UDT) dokazao da je Pejanović narušila kredibilitet i ugled kako određenih pravosudnih institucija, tako i cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH.

“Iznošenjem nedokazanih i paušalnih navoda stvara se ambijent nepovjerenja u pravosuđe”, rekao je Baćevac.

On je kazao kako Pejanović nije dokazala nijedan navod i tvrdnju koja se odnosi na njene izjave o nepovjerenju u rad Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, niti je konkretizovala imena osoba u koje nema povjerenja.

“Tužena je i tokom ročišta sama potvrdila navode iz disciplinske tužbe, kada je nastavila iznositi tvrdnje i kontinuirano nepovjerenje u pravosudnu instituciju”, rekao je Baćevac, objašnjavajući kako je Pejanović priznala da je poslala e-mail u kojem je iskazala svoje nepovjerenje.

Pejanović je svojim ponašanjem narušila ugled Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, širila neprovjerene informacije i nedokazane tvrdnje zbog čega je ugrozila i kredibilitet cijelog pravosudnog sistema u BiH, kazao je, između ostalog, disciplinski tužilac, zbog čega smatra da je prekršila član Zakona o VSTV-u koji se odnosi na ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

On je zbog toga predložio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a da tuženoj Pejanović izrekne odgovarajuću disciplinsku mjeru.

Pejanović se disciplinskom tužbom tereti da se 10. marta 2020. dopisom obratila zamjeniku glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u kojem je navela “da nema povjerenja u glavnog i većinu tužilaca ovog tužilaštva” i da “smatra da se slučaj želi zataškati”, na koji način je diskreditovala rad pravosudnih institucija.

Sanjin Bandović, pravni zastupnik Dražene Pejanović, kazao je kako je tužena stava da navodi iz disciplinske tužbe nisu dokazani od strane disciplinskog tužioca.

On je rekao kako sutkinja nije neosnovano iznijela svoj stav o nepovjerenju u rad Kantonalnog tužilaštva, jer je nakon prijave policijskim organima u vezi sa dobijanjem prijetnje putem e-maila, dobila informaciju da je predmet proslijeđen tužilaštvu, ali da od njih nije imala nikakvih informacija niti iskazanu zaštitu.

Bandović je kazao kako je Pejanović stava da je postupala u okviru iznošenja vlastitih misli, svijesti i uvjerenja, te da nije prekršila Zakon o VSTV-u.

“Ako se ne zaštite sudije, postavlja se pitanje šta da očekuju obični građani”, rekao je Bandović i dodao kako je tužena Pejanović tokom svog radnog vijeka riješila više od 7.000 predmeta, te da je uprkos činjenici da je predsjednica Suda u Kalesiji, učestvovala redovno u sudskim procesima.

“Predlažemo da Prvostepena disciplinska komisija donese odluku kojom se obustavlja postupak protiv tužene, jer je to jedina pravedna odluka”, kazao je Bandović.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije će biti donesena u zakonom propisanom roku.

 

Azra Husarić Omerović