Suđenje

Odgođeno izjašnjenje o krivici bivše sutkinje Mire Vučetić

27. Januara 2022.15:38
U Okružnom sudu u Banjaluci u četvrtak je odgođeno čitanje optužnice i izjašnjenje o krivici bivše sutkinje banjalučkog Osnovnog suda Mire Vučetić.


Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Svjetlana Marić nije dozvolila novinarima praćenje ročišta obrazlažući to nedostatkom uslova u sudnici.

Iz Okružnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naknadno potvrdili da je ročište o izjašnjenju krivice odgođeno za 9. februar.

Sutkinja Mira Vučetić je optužena za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, Vučetićeva je u više navrata tokom 2014. godine, nezakonito prisvojila ukupno 2.400 maraka.

U optužnici se navodi da je ona u svojstvu službenog lica, kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, od stranaka u postupku, na ime predujma za vještačenja, u svojoj kancelariji primala neposredno novčane iznose u gotovini i o tome sačinjavala potvrde, iako je znala da je takvo njeno postupanje suprotno odredbama Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju, kojim je propisano da sud ne prima uplatu gotovine neposredno od stranaka, već upućuje stranke da uplatu izvrše preko depozitnog računa suda.

Kako se navodi, ona je tako primljeni novac zadržala za sebe i na taj način sebi pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.400 konvertibilnih maraka (KM), naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Đorđe Vujatović