Otac Srđana Aleksića na godišnjicu ubistva pozvao na proglašavanje dana odavanja počasti

27. Januara 2022.15:03
Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića koji je ubijen 1993. godine na trebinjskoj pijaci dok je branio sugrađanina, na godišnjicu ubistva pozvao je na proglašavanje današnjeg dana, danom odavanja počasti. On je posjetio Srđanov grob zajedno sa prijateljima te predstavnicima gradske uprave.

This post is also available in: English


Otac Rade Aleksić na Srđanovom grobu. Foto: BIRN BiH

Rade Aleksić sa suzama u očima rekao je da su to suze ponosa i da je ponos godinama jači od tuge.

“Ponosan sam jer znam da je Srđanovo djelo probudilo u mnogima osjećaj čovječnosti i poštovanja i osjećaj pripadnosti – da Srđo pripada njemu”, kazao je Rade Aleksić.

U životu ga, kako kaže, drži sjećanje na Srđanovo djelo, ali i priznanja i podrška drugih ljudi. On je danas pročitao pismo koje je dobio od jednog doktora iz Londona, koji mu je, između ostalog, napisao kako on i mnogi ljudi žale Srđana kao svog najrođenijeg.

“Za mene je najrođeniji, jer on pripada ljudskom rodu. Budite hrabri, odgojili ste i vaspitali sina da obavlja ljudsku dužnost, a on obavljajući ljudsku dužnost, osta na vječnoj straži”, navedeno je u pismu koje je otac Rade danas podijelio sa novinarima.

Dodao je kako bi ga posebno srećnim učinilo to kada bi Skupština grada Trebinja donijela odluku da se današnji dan proglasi za dan odavanja počasti, kako je rekao, ne Srđanu Aleksiću, već čovjeku.

“To što je Srđan pokazao svojim djelom, tako mu se potrefilo”, kazao je Rade.

Potpredsjednik trebinjske Skupštine Đorđe Miljanović, odgovarajući na pitanje da li bi se jedna takva inicijativa mogla naći pred trebinjskim odbornicima, rekao je da “to svakako može biti tema”.

“Današnji dan se sjećamo velike žrtve Srđana Aleksića iz jednog teškog vremena. Grad Trebinje ima trajnu obavezu da ovaj dan u godini posveti Srđanu Aleksiću i da se taj dan dostojno obilježava”, rekao je Miljanović, napomenuvši da plivački turnir u Trebinju nosi ime Srđana Aleksića.

Srđan Aleksić je dobio ulice u Beogradu, Pančevu, Sarajevu, te prolaz u Novom Sadu. Bulevar Srđana Aleksića od 2013. godine postoji i u Podgorici, a na Bulevaru je zasađeno i Srđanovo drvo. Srđan Aleksić u gradu u kome je rođen i u kome je stradao nema ulicu koja nosi njegovo ime.

Srđan Aleksić umro je na današnji dan 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije na trebinjskoj pijaci. Pretuklo ga je nekoliko rezervista Vojske Republike Srpske dok je branio prijatelja Alena Glavovića.

 

Nikolija Bjelica-Škrivan


This post is also available in: English