Vijest

Širom grada postavljena obilježja i fotografije koje podsjećaju na opsadu Sarajeva

Platno protiv snajpera u centru Sarajeva. Foto: BIRN BiH

Širom grada postavljena obilježja i fotografije koje podsjećaju na opsadu Sarajeva

5. Aprila 2022.13:34
5. Aprila 2022.13:34
Povodom obilježavanja 30. godišnjice od početka rata, na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine postavljeni su podsjetnici na opasnosti od snajpera i grantiranja za vrijeme opsade, a kroz različite izložbe i događaje Sarajlije se prisjećaju najtežih trenutaka od aprila 1992.

Na ogradi Kampusa Univerziteta u Sarajevu i nekadašnjoj takozvanoj “Aleji snajpera”, odnosno u Ulici Zmaja od Bosne, od jučer, 4. aprila, postavljena je izložba fotografija “Shooting in Sarajevo” autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija.

Ova izložba organizovana je u okviru “Modula memorije” festivala MESS, a sve fotografije nastale su na lokacijama koje su bile najčešća mjesta stradanja Sarajlija u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

U centru grada, u okviru programa “Opsada Sarajeva 1992-2022. – Dani sjećanja” Vlade Kantona Sarajeva, “u ponedeljak, 4. aprila, postavljeno je veliko bijelo platno, simbol zaštite od snajpera, na kome su emitovane fotografije iz perioda rata.

Presudama u Haagu su za kampanju terora nad civilima snajperskim i artiljerijskim napadima osuđeni na doživotne kazne zatvora bivši politički i vojni vođa Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

U Haagu su osuđeni i Stanislav Galić i Dragomir Milošević, nekadašnji komandanti Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS). Presudom Haškog tribunala Galić je osuđen na doživotnu kaznu za vođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s prvenstvenim ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom. Miloševića je Haški tribunal 2009. osudio na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a namjerno gađale civile sprovodeći kampanju terora, koja je trajala tri i po godine.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.


Fotografija hotela “Holiday Inn” na izložbi “Shooting in Sarajevo” autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija. Foto: BIRN BiH


Izložba fotografija “Shooting in Sarajevo” autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija. Foto: BIRN BiH


Građani Sarajeva na izložbi fotografija Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija  postavljenoj na ogradi Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Foto: BIRN BiH


Izložba fotografija “Shooting in Sarajevo” autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija. Foto: BIRN BiH

Aida Trepanić