Vijest

Na području Vlasenice ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Srebrenice

5. Aprila 2022.15:53
Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve, za koje se pretpostavlja da su nastradale u genocidu u Srebrenici, ekshumirane su na lokalitetu Alihodžići kod Vlasenice, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ilustracija. Foto: ICMP

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić kaže kako se najvjerovatnije radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nastradale u genocidu počinjenom u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

“Uz tijela je pronađena dokumentacija na osnovu koje se pretpostavlja da se radi o žrtvama genocida u Srebrenici, ali ipak će biti izuzeti koštani uzorci za DNK analizu kako bi se identitet utvrdio na siguran način”, ističe Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ona navodi i da su ovi posmrtni ostaci nakon ekshumacije prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, kao i izuzimanja koštanih uzoraka s ciljem utvrđivanja identiteta žrtava.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopano preko 6.500 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano preko 200 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 osoba.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i prema naredbi Suda BiH.

Lamija Grebo