Vijest

Podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku

5. Aprila 2022.13:44
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Rame Mujkića (alias Valentin Zahirović), Vere Mujkić i Eldara Hodžića, koja ih tereti za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz Bosne i Hercegovine prema Švedskoj.


Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, njih troje se terete da su u Banjoj Luci tokom oktobra 2017. godine, nakon što je Ramo Mujkić neovlašteno nabavio veće količine oružja, vršili prevoz i posredovali radi krijumčarenja ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka, te drugih vrsta oružja i municije, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Švedskoj.

“Terete se za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prijelazu u Sloveniji”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Rami i Veri Mujkić je nedavno Sud BiH odredio pritvor, a iz Tužilaštva navode da su oni duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, kao i da je prilikom njihovog lišenja slobode ostvarena saradnja sa švedskim partnerskim institucijama.

    Haris Rovčanin