Suđenje

Vučetić: Saznanja o plaćanju naknada vještacima

7. Aprila 2022.16:39
U nastavku suđenja bivšoj sutkinji banjalučkog Osnovnog suda Miri Vučetić, koja se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedočili su nekadašnji saradnici optužene o plaćanju naknada vještacima koje su angažovale stranke.


Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Svjedok Stamenko Mirković, sudski vještak geodetske struke, svjedočio je da je nalaz o učinjenom vještačenju u predmetu u kojem je bio angažovan predao Sudu u elektronskoj formi i da je za to plaćen.

“Plaćeno mi je u kešu. Ne sjećam se iznosa”, rekao je Mirković.

Ovaj svjedok je izjavio da se ne sjeća da li je bilo šta potpisivao prilikom isplate novca za svoj rad, kao i da li je Sudu ispostavio troškovnik.

Vučetić se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske tereti da je u više navrata tokom 2014. i 2015. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, od stranaka uzela ukupno 2.400 KM, na ime predujma za vještačenje, kao i da je znala da je to protivno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju.

Ranka Kaurin, koja je godinama radila kao saradnica sutkinje Vučetić, svjedočila je da je u vrijeme krize sa “Bankom Srpske” bilo slučajeva kada su vještaci odbijali da vještače ukoliko im novac ne bude isplaćen u kešu jer su imali problema sa žiralnim plaćanjem zbog činjenice da je račun sudskog depozita bio u toj banci.

Ona je kazala i da je optužena Vučetić imala profesionalan odnos i sa strankama i sa saradnicima.

“Da je sutkinja htjela da uzima novac, ne bi izdavala potvrde”, rekla je ona.

Svjedok Nada Ćosić, koja je u kancelariji sa Vučetić radila od 2014. do 2016. godine, kazala je da, koliko ona zna, nije bilo gotovinskog plaćanja.

“Sudija je nalagala da se izvrši vještačenje i da se izvrše uplate”, rekla je svjedokinja Ćosić.

Odbrana optužene Vučetić predložila je da vještak izvrši vještačenje računara na kojem je radila optužena sutkinja i računara na kojima su radili njeni saradnici u spornom periodu, ali i računar vještaka Spomenka Mirkovića.

Tužilac se ovakvom zahtjevu usprotivio, uz obrazloženje da je to “samo odugovlačenje procesa, jer ti računari više ne postoje”.

Sudija Blagoja Dragosavljević odbio je zahtjev za vještačenje, ali je prihvatio prijedlog Odbrane da kao svjedok bude saslušana optužena, što je i planirano u nastavku suđenja zakazanog za 21. april.

Vladimir Kovačević