Vijest

Naredne sedmice ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice za silovanje u Nevesinju

8. Aprila 2022.16:14
U ponedjeljak, 11. aprila, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice Damira Miskina, kojeg optužnica tereti da je, u svojstvu pripadnika Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve bošnjačke nacionalnosti na području Nevesinja.


Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine 2. veljače 2022. godine potvrdio je optužnicu Državnog tužiteljstva protiv Miskina.

“Tereti se da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba prisilio žensku osobu na seksualni odnos, čime je počinio ratni zločin protiv stanovništva”, priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Za srijedu, 13. travnja, zakazano je ročište pred Apelacijskim vijećem, gdje će žalbu iznijeti Državno tužiteljstvo nakon što je Sud Bosne i Hercegovine petoricu bivših policijskih rukovodilaca oslobodio optužbi za genocid u Srebrenici.

U nedostatku dokaza, Sud BiH je oslobodio Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića, koji su optuženi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu.

Za srijedu je zakazana i statusna konferencija u predmetu protiv Nedžada Hodžića nakon što je postupak odgođen na neodređeno vrijeme. Na posljednjoj statusnoj konferenciji vještaci medicinske struke su zaključili da optuženi Hodžić, koji se tereti za zločine počinjene 1993. godine na Igmanu (općina Hadžići), i dalje nije sposoban da učestvuje u postupku pred Sudom BiH.

Hodžić se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora za ratni zločin počinjen u konjičkom selu Trusina, na koju je osuđen u drugom predmetu pred Sudom BiH. U ovom predmetu on je, kao nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na Igmanu 1993. godine.

 

Teo Zorić