Vijest

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

11. Aprila 2022.15:10
Velika Britanija je izrekla sankcije zabrane ulaska u zemlju i zamrzavanja eventualne imovine članu državnog Predsjedništva Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović. Sankcije su im uvedene zbog pokušaja podrivanja legitimiteta i fukcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz britanske Vlade.

Milan Tegeltija, Željka Cvijanović i Milorad Dodik. Foto: Gerila.info

Prema saopćenju, Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno tamo posjeduju.

“Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da par namjerno podriva teško postignut mir u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici Vlade.

Dodik i Cvijanović su, kako se navodi, ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirali “de facto”” secesiju Republike Srpske, što je u suprotnosti sa Ustavom zemlje.

“Milorad Dodik je pokrenuo povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida“, ističe se u saopćenju.

Također se dodaje da je Cvijanović u oktobru 2021. godine iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima su se nastojale prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo.

“Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici” navode iz Vlade Velike Britanije.

Radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i “drugim partnerima koji imaju isto mišljenje”, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije da primijene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

“Ovi političari namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana. Oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, kazala je ona.

Dodiku su SAD početkom godine izrekle sankcije kao odgovor na koruptivne radnje i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ove sankcije podrazumijevaju da će sva imovina i interesi u imovini Dodika i Alternativne televizije (ATV) koji se nalaze u SAD-u ili pod kontrolom američkih osoba, biti blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC), navedeno je ranije u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a.

Tada su na listu sankcija dodani i Mirsad Kukić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, i Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima je, kao i Tijani Tegeltiji, zabranjen ulazak u SAD.

BIRN BiH je ranije pisao kako se na ovoj listi nalazi i Amir Zukić, nekadašnji generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), kojem se trenutno sudi za korupciju u Općinskom sudu u Sarajevu.

Lamija Grebo