Vijest

Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci: Dan solidarnosti ruskog i srpskog naroda

9. Maja 2022.15:36
U Banjaluci je, u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, održan marš “Besmrtnog puka” na kome su učestvovali zvaničnici iz Republike Srpske, te ruski ambasador u Bosni i Hercegovini i ogranak “Noćnih vukova”, čiji su se pojedini članovi, prema izvještajima State Departmenta, borili na strani proruskih snaga na Krimu.


Učesnici marša u Banjaluci. Foto: BIRN BiH 

Učesnici marša su nosili slike svojih predaka koji su učestvovali u narodnooslobodilačkoj borbi, te su položili vijence i cvijeće na Trgu palih boraca u Banjaluci, odajući počast onima koji su dali život u borbi protiv fašizma.

U maršu “Besmrtnog puka” učestvovali su zvaničnici Republike Srpske (RS) – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, delegacija Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH, kao i ambasador Rusije Igor Kalabuhov.

Čestitajući Dan pobjede nad fašizmom, Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva, rekao je da se u BiH nalazi mnogo revizionista koji pokušavaju prikazati drugačijim događaje iz prošlosti.

“Jedna od tih laži koju smo danas čuli jeste izjava gospodina Komšića, koji govori o tome da su ovdje na ovim prostorima bile navodno dvije antifašističke formacije. Jedna je narodnooslobodilačka vojska, a drugo je Armija BiH. To je totalna laž. To je udar na temelje BiH. Armija BiH je zločinačka organizacija koja je organizovala logore. Njihovi komandanti su odgovarali za zločine. U njihovom sastavu je odred ‘El Mudžahedin’, koji je činio svirepe zločine koje je svijet upoznao tek kad se to počelo činiti u Siriji”, kazao je u svom obraćanju Dodik.

Dodao je da se tom vrstom revizionizma pokušavaju pribaviti tekovine Narodnooslobodilačkog rata za narod koji nije učestvovao u tom ratu, dodavši da su tek rijetki “muslimani” bili u narodnooslobodilačkoj vojsci, te da je sakrivena činjenica da je masovni ustanak digao srpski narod 1941. godine protiv fašizma i NDH (Nezavisna Država Hrvatska).

Polaganje vijenca na Trgu palih boraca u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov je rekao da je današnji dan – dan velike radosti i ponosa zato što je prije 77 godina izvojevana pobjeda u najkrvavijem i najžešćem ratu, ali i dan tuge jer je tadašnji Sovjetski Savez izgubio 27 miliona ljudskih života.

“Današnji dan je dan upozorenja jer vidimo da neonacizam diže glavu i mi ćemo ostvariti sve naše ciljeve i doći tamo gdje moramo doć’. Današnji dan, to je dan solidarnosti, solidarnosti ruskog i srpskog naroda, solidarnosti sa svim antifašistima u BiH i zbog toga bih želio izraziti veliku zahvalnost svim organizatorima ovog događaja jer se kod nas kaže: ‘Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno’”, izjavio je Kalabuhov.

On je izrazio zahvalnost organizatorima događaja u ime Rusije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Mi smo pobjednici. Mi ćemo biti pobjednici uvijek i zauvijek. Srećan Dan pobjede. Srećan 9. maj”, kazao je ambasador.

U maršu “Besmrtnog puka” učestvovali su i predstavnici moto kluba “Noćni vukovi”, koji se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Oni su učestvovali i na ranijem skupu podrške Ruskoj invaziji na Ukrajinu u Banjoj Luci u organizaciji udruženja “Srpsko-ruski most”.

Đorđe Vujatović