Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Ganića i ostalih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 12. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u cijelosti optužnicu protiv deset osoba zbog ratnog zločina počinjenog 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.
Zijad Mutap i drugi Mutap i ostali: Nestanak struje i eksportovanje ne mogu dovesti do gubitka videomaterijala 12. Maja 2022. Suđenje Na suđenju Zijadu Mutapu i ostalima, vještak Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je izjavio da nagli prestanak napajanja električnom energijom, kao i eksportovanje fajlova ne mogu dovesti do nestanka videomaterijala, te da sumnja na vanjski rizik poput ljudske intervencije, za što nema dokaz.
Zatraženo od Srbije da preuzme krivično gonjenje optuženog za zločine u Bosanskoj Krupi 12. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zatražio od pravosuđa u Srbiji da preuzme krivično gonjenje nad Miloradom Koturom, optuženim za zločine počinjene na području Bosanske Krupe koji je nastanjen na području Novog Sada.
Uložena žalba na presudu Seni Hamzabegović 12. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na nepravosnažnu presudu Seni Hamzabegović, kojom je oslobođena optužbe za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, potvrdili su iz ove institucije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Uskoro ročište po žalbi na presudu kojom je zaključeno da su aktivistkinje diskriminisane od MUP-a RS-a 11. Maja 2022. Vijest U banjalučkom Okružnom sudu je za 16. maj zakazano ročište po žalbi Pravobranilaštva Republike Srpske (RS) na presudu Osnovnog suda u Banjaluci, koji je presudio u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Ninić-Vranješ nakon njihovih tužbi protiv RS-a zbog diskriminatornog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
Blekić i ostali: Na sjednicama skupštine “Unioninvesta” o prodaji zemljišta u Sarajevu 11. Maja 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je navela kako je vlasnica dionica “Unioninvesta”, te da se smatra oštećenom.
Negiranje zločina na internetu regulisati kao štetni sadržaj 11. Maja 2022. Vijest Negiranje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca, koje je prisutno u Bosni i Hercegovini, treba biti kažnjivo u slučaju kada ono podstiče nasilje i mržnju prema drugim grupama ili članovima određenih grupa, rečeno je na predstavljanju studije “Regulacija štetnog sadržaja na internetu u BiH: Između slobode izražavanja i štete po demokratiju”.
Novalić i ostali: Znao da glasa za nabavku respiratora 11. Maja 2022. Suđenje Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je prije glasanja u aprilu 2020. znao da se sedam miliona KM izdvaja za nabavku respiratora.
Posmrtni ostaci civila iz Grapske nisu pronađeni ni 30 godina nakon ubistava 11. Maja 2022. Vijest Posmrtni ostaci civila koje su pripadnici srpskih vojnih formacija prije 30 godina strijeljali u Grapskoj kod Doboja još nisu pronađeni, a traga se i za mještanima koji su posljednji put živi viđeni u zatvorima u Doboju i okolini Sarajeva, kažu bivši logoraši.
Enveru Buzi ponovno odgođeno izvršenje kazne zatvora do jula ove godine 11. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine ponovno je odobrio odgađanje izvršenja zatvorske kazne Enveru Buzi do 18. jula ove godine, zbog teškog akutnog oboljenja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On je osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen u Uzdolu u općini Prozor-Rama.