Suđenje

Subotić i ostali: Uvoznik robe u BiH nije porezni niti carinski obveznik

9. Maja 2022.14:39
U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Državnog tužilaštva je posvjedočio da uvoznik aroma za nargilu u Bosnu i Hercegovinu nije carinski niti porezni obveznik.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Elvir Sačić, stručni savjetnik u Grupi za istrage pri Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), posvjedočio je da je radio na predmetu krijumčarenja arome za nargilu tokom 2020. godine. Kazao je da je od 26. maja do 3. juna 2020. bilo istaknuto upozorenje da u BiH treba ući pošiljka te da se ista zadrži, pregleda i izvrši njeno carinjenje.

Dodao je da su, osim pošiljke koja je u BiH ušla 29. maja, ubrzo saznali i za pošiljku iz 14. januara 2020. godine, kada nije provedena redovna i uredna carinska procedura te kada su pošiljke prokrijumčarene u BiH. Izjavio je da su sačinili tim te se zaputili u Bijeljinu nakon što su saznali da je uvoznik ovih pošiljki “Euro Team Logistic”. Rekao je da su tom prilikom saznali da ta firma ne postoji, niti je aktivna, ali da jeste registrovana.

“Firma nije ni carinski ni PDV obveznik. Ta firma je samo paravan za izvoznu dokumentaciju”, kazao je Sačić, dodavši da je jedna od radnji bila i prikupljanje videozapisa s Graničnog prelaza Šamac te da su izvršili analizu spornih datuma, sačinivši fotodokumentaciju.

Nakon što mu je tužiteljica Edina Hubjer predočila fotodokumentaciju kao dokaz Tužilaštva, svjedok je ispričao da se na fotografijama može vidjeti dolazak i odlazak vozila ulaznom trakom za putnički promet tokom spornih datuma.

Rekao je da su se tokom ova dva datuma pojavila dva različita vozila, s različitim registarskim oznakama, te da su tokom provođenja svih operativnih aktivnosti utvrdili da se optuženi Subotić pojavljuje na videosnimcima kao carinik.

Na upit Odbrana, Sačić je izjavio da u januaru nije bilo obavještenja za navedenu pošiljku. Kazao je da sada može potvrditi da se optuženi Subotić nalazi na fotografijama, ali da ne može potvrditi da je Subotić imao umišljaj tokom izvršenja ovog djela. Potvrdio je da uvezenu robu nije neposredno identifikovao u fizičkom obliku, ali da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli jedan dio robe.

Prema optužnici, Subotić je u svojstvu službenog lica u institucijama BiH, iskorištavanjem položaja i ovlaštenja, odnosno ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavio sebi korist, pribavio drugima korist i nanio štetu budžetu BiH, te primio dar za sebe i drugoga da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti, odnosno posredovao pri ovakvom podmićivanju.

Beširevića tereti optužnica da je u svojstvu službenog lica u institucijama BiH, iskorištavanjem položaja i ovlaštenja, odnosno ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavio drugome korist i nanio štetu budžetu BiH.

Istražitelj iz UIO-a Sanel Starčević je rekao da su 3. juna zaprimili informaciju iz Sektora za provođenje propisa o uvozu aroma za nargilu u carinsko područje BiH. Posvjedočio je da su, nakon što je izvršeno privremeno oduzimanje mobilnih telefona od pet osoba, među kojima je i telefon drugooptuženog Beširevića, analizirali pronađeni sadržaj vezan za relevantne događaje.

Čitajući poruke sa mobilnog telefona optuženog Beširevića, Starčević je izjavio da su utvrdili kako se optuženi Subotić spominje pod nadimkom “amidža”.

Na upit Odbrana, Starčević je potvrdio da nigdje nije spomenuo komunikaciju optuženog Subotića, čije ime se nigdje ne spominje. Dodao je da se u komunikacijama drugih osoba nigdje nije spominjao optuženi Beširević.

Nastavak suđenja je 23. maja.

Aida Trepanić