Vijest

Bajić i Martinović oslobođeni optužbe za krađu električne energije

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je optužbi Darka Bajića i Zlatka Martinovića optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno za krivično djelo krađa električne energije. Sudija Zoran Milojica rekao je, prilikom objave presude, da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije u optužnici opisalo krivično djelo.
Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Darko Bajić oslobođen je optužbi da je kao kontolor „Elektrokrajine“ 2012. i 2013. godine počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nabavljajući Zlatku Martinoviću magnete za usporavanje brojila potrošnje električne energije. Martinović je oslobođen optužbi da je te magnete koristio u svom ugostiteljskom objektu i tako protivzakonito trošio električnu energiju.

Sudija Zoran Milojica rekao je da u slučaju Darka Bajića Tužilaštvo u optužnici uopšte nije dalo opis krivičnog djela.

„Nije krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja jer Tužilaštvo nije opisalo navedeno djelo“, rekao je sudija Milojica.

U slučaju Zlatka Martinovića, koga optužnica tereti za krađu električne energije, sudija Milojica je rekao da je u međuvremenu došlo do izmjene zakona, a da u novom zakonu to krivično djelo ne postoji.

„Ukoliko bi gledali po starom propisu onda bi došlo do zastare, a ako gledamo po novom onda nema tog djela jer zakonodavac nije opisao to djelo“, rekao je sudija.

Ugostiteljski objekat u Banjaluci koji je koristio Zlatko Martinović pretresen je u akciji „Tesla“ u februaru 2013. godine. Tada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, prema optužnici, u šanku ugostiteljskog objekta pronašli magnet kojim se usporava rad električnog brojila.

Tužilaštvo je kao dokaz, u toku suđenja, koristilo i transkripte presretnutih razgovora između Bajića i Martinovića.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva, Gordana Mijatović, nije se pojavila na objavi presude. Troškovi postupka, odlučeno je presudom, padaju na teret budžeta.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

Vladimir Kovačević