Vijest

Na suđenju Slavici Injac uloženi zapisnici o izvršenim ciljanim kontrolama “Bobar banke”

Ulaganjem materijalnih dokaza Republičkog javnog tužilaštva, nastavljeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske kojoj se pred Okružnim sudom u Banjaluci sudi zbog zloupotrebe položaja u slučaju “Bobar banke”.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Tužiteljka Snježana Petković je Sudu priložila zapisnik o ispitivanju svjedoka pred Tužilaštvom BiH iz 2016. i dva zapisnika o izvršenim ciljanim kontrolama “Bobar banke”, iz 2012. i 2014. godine.

Vlado Adamović, advokat optužene Slavice Injac, prigovorio je autentičnosti dokaza Tužilaštva. On je, prigovarajući dokazima, rekao da priloženi zapisnici o kontroli “Bobar banke”, “iako su nezakoniti dokazi”, idu u prilog Odbrani jer “dokazuju da su u Agenciji za bankarstvo poštovani propisi”.

“Mi ćemo dokazati da je Agencija radila svoj posao kako treba, a da je direktorica samo davala saglasnosti. Oni koji su odgovorni za kontrole jesu neki drugi. Da su u Tužilaštvu pročitali zakone i da ih znaju, znali bi da su to ljudi koji su odgovorni za kontrole, a ne direktorica”, kazao je advokat Slavice Injac.

Adamović je rekao i da zapisnici o kontroli koje je Tužilaštvo predalo kao dokaz negiraju optužnicu protiv Slavice Injac.

“A šta je poslije kontrole urađeno, to nije bitno?” pitala je tužiteljka Snježana Petković.

Slavica Injac se tereti optužnicom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u slučaju propasti “Bobar banke”.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. maj.

 

Vladimir Kovačević