Vijesti


Disciplinski postupak protiv tužioca Vladimira Simovića zatvoren za javnost 5. Jula 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv tužioca Državnog tužilaštva Vladimira Simovića, koji se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) tereti za iznošenje neprimjerenih komentara, zatvoren je za javnost.
Zukić i ostali: Izricanje presude zakazano za 29. juli 4. Jula 2022. Suđenje Izricanje prvostepene presude na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima zakazano je za 29. juli 2022. godine, nakon što je pred Općinskim sudom u Sarajevu glavni pretres u ovom predmetu okončan iznošenjem završnih riječi Odbrana Eseda Džananovića i Asima Sarajlića, čiji branioci su za njih zatražili oslobađajuće presude.
Delegacija EU u BiH: Rad Instituta za nestale osobe važan za stabilnu budućnost 4. Jula 2022. Vijest Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Ekatarina Dorodnova je nakon sastanka sa članovima Kolegija direktora izrazila podršku radu Instituta za nestale osobe (INO), važnom za stabilnu budućnost zemlje, i njihovom nediskriminatornom načinu potrage i identifikacije nestalih osoba.
Krajem sedmice statusna konferencija pred početak suđenja Asimu Sarajliću i ostalima 4. Jula 2022. Vijest Općinski sud u Sarajevu zakazao je za petak, 8. jula, statusnu konferenciju u predmetu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, optuženih za davanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Nova disciplinska tužba protiv tužiteljice Gordane Tadić 4. Jula 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, tužiteljice Državnog tužilaštva, zbog objave iz aprila ove godine u kojoj tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.
Mirza Ademaj i ostali: Inspektorski zapisnici bez izlaska na teren 4. Jula 2022. Suđenje Saslušanjem svjedoka sa imunitetom i vještaka, te materijalnim dokazima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokazivat će da su Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić počinili više koruptivnih djela.
Naredne sedmice izjašnjenje o krivici za zločine počinjene na području Ilidže i Hadžića 1. Jula 2022. Vijest Branislav Gavrilović zvani Brne, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine, u ponedjeljak bi se pred Sudom Bosne i Hercegovine trebao izjasniti o krivici.
Presuda za nesavjestan rad u službi po priznanju krivice direktora bolnice u Doboju zakazana 18. jula 1. Jula 2022. Vijest Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, s Republičkim javnim tužilaštvom sklopio je sporazum o priznanju krivice za nesavjestan rad u službi, na deset mjeseci zatvora.
Disciplinski postupak protiv sudije zbog propusta da izradi presudu u slučaju “Dženan Memić” 1. Jula 2022. Vijest Na glavnoj raspravi u disciplinskom predmetu protiv Dragana Čorlije, sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, pred Prvostepenom disciplinskom komisijom svjedoci su potvrdili da presudu u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića nije bilo moguće pobiti jer se radilo o pravosnažnoj presudi i predmetu zbog kojeg su sudije osjećale ogromni medijski pritisak.
Ilustracije Admira Delića o genocidu u Srebrenici na izložbi u Srbiji 1. Jula 2022. Vijest Novinar i ilustrator Admir Delić, čije ilustracije o genocidu u Srebrenici svakog jedanaestog u mjesecu, ali i prvih jedanaest dana u julu, budu objavljene na društvenim mrežama, doživjet će i svoje prikazivanje na izložbi u Novom Pazaru, u Srbiji.